Detta är en helt sann historia enligt arkeologen Per Widerström, som är lite utav en expert på avrättningsplatser och dess historia.
- Det var inte ovanligt att man avrättade djur förr i tiden, ibland klädde man dem till och med i människokläder.
Det här är bara en av många makabra historier Per Widerström har i bagaget. Några av dem kommer han att berätta om på den föreläsning han håller under Medeltidsveckan.
- Alla dessa historier som finns nedskrivna sätter verkligen människans dårskap på sin spets. Som att man grävde upp redan döda och avrättade dem igen, endast för att skända dem ytterligare. Eller det faktum att man tog med sig sina barn för att titta på avrättningar för att de inte skulle begå brott.
Avrättningar i dag
Vi möts på Galgberget i Visby en grå och regnig eftermiddag. Per Widerström var med och grävde ur marken här härom året, då man fann två hela skelett samt benrester från 30 till 50 människor.
- Jag har aldrig manus när jag föreläser utan låter det bara flyta på. Men jag kommer givetvis utgå mycket från den utgrävning vi gjorde. Den gav många svar, men kanske ännu fler frågor. Vilka var alla dessa människor? Har alla avrättats här? Varför finns det inget skrivet om detta?
Per Widerström vill inte bara belysa det kusliga och spännande kring platserna utan också peka på det faktum att det även händer i modern tid.
- Flera länder har än i dag dödsstraff, så detta blir också en politisk fråga. Många av de flyktingar som kommer till Sverige flyr från ett land där man avrättar människor för saker som abort eller otrohet.
Kulturarv?
Per Widerström berättar att han är trött på att arkeologin alltid ska ta fram det fina i vår historia, att den bara ska berätta om kolossala skatter och enastående smycken. Han anser att avrättningsplatser är minst lika viktiga som andra fornlämningar.
- Jag brukar alltid få igång åhörarna genom att ha en bild på en svensk flagga och ett avrättningsredskap med texten Ett svenskt kulturarv. Det brukar alltid skapa frågor och debatt.
Men han tycker att de här platserna skyddas för dåligt. Av de cirka 20 avrättningsplatser som finns på Gotland är det bara Galgberget som har ett riktigt fornminnesskydd.
- Det här är en lika stor del av vår historia som allt annat vi skyddar. Det är sådant här som engagerar mig, områden som inte är så utforskade.