Tre gotländska kulturinstitutioner med internationell profil får pengar när Kulturrådet delar ut årets verksamhetsbidrag till internationella och interkulturella organisationer i Sverige med internationellt utbyte.
Såväl Östersjöns författar- och översättarcentrum som Visby internationella tonsättarcentrum och BAC får årligen bidrag från Statens kulturråd. I år har summorna skrivits upp
-Vi har fått samma belopp varje år och att summan nu ökar med 50 000 kronor är naturligtvis vällkommet, säger Lena Pasternak, som är författar- och översättarcentrums verksamhetsledare.
Östersjöns författar- och översättarcentrum på Klinten i Visby är ett internationellt centrum för professionella författare och översättare. Centret drivs med anslag från Kulturrådet och Region Gotland,
- Vi tar varje år emot 230 författare från 30 länder. Det betyder 3 500 gästnätter i Visby. De statliga och regionala medlen är vårt grundbidrag. Varje år söker tilläggsanslag för projekt och stipendier. Som komplement för att driva verksamheten söker vi också Nordiska EU-medel, förklarar hon.
Visby internationella tonsättarcentrum vid Skeppsbron i Visby, med Ramon Anthin i centrum, är en arbets- och mötesplats för kompositörer från olika länder.
I fjol noterades över 700 gäster och besökande från 60 länder. Bland dem 350 kompositörer in residence. Vid sidan av det årliga bidraget från Statens kulturråd finansieras tonsättarcentrums verksamhet med bidrag från bland annat Region Gotland och Stiftelsen för framtidens kultur.
Baltic art center, BAC, med produktionskontor och arbetsplatser vid Skeppsbron i Visby, är en internationell mötesplats med artists in residence och experimentell produktion för inbjudna konstnärer och konstskribenter från de nordiska och baltiska länderna.
Finansieringen sker bland annat med bidrag från Statens kulturråd, Nordiska rådet och Region Gotland.
- Vi är naturligtvis glada över det statliga bidraget från Kulturrådet. det är en liten del av våra medel och årets bidrag innebär en liten uppskrivning mot tidigare, säger produktionsledare Anders Schweitz.
Kulturrådet ger årliga bidrag till internationella kulturutbyten, exempelvis till turnéer, gästspel och samproduktioner, i Sverige och utomlands.
Stöd ges också till organisationer med syfte att främja internationellt och interkulturellt kulturutbyte och ger bidrag till organisationers medverkan i internationella nätverk.
Internationell verksamhet innebär kulturverksamhet som berör Sverige och minst ett annat land och interkulturell verksamhet innebär kulturverksamhet som främjar etnisk och kulturell mångfald.
Stöd från kulturprogrammet kan sökas av alla typer av kulturorganisationer, företag och offentliga institutioner.