Gullin finns ständigt med i pristagarens körmusik

Kultur och Nöje2007-05-05 06:00
Årets Gullinpristagare och första mottagare av Stina Lindholms nya Gullin-statyett blir körledaren sedan 50 år - Gunnar Eriksson - sedan många år bosatt i Ljungskile. Från början dalslänning från Bengtsfors som ägnat sitt liv att leda och utbilda körsångare, först vid Ljungskile folkhögskola och sedan vid Musikhögskolan i Göteborg där han sedan cirka 15 år innehar en professur.
Han leder bland annat Göteborgs kammarkör och Rilkeensemblen men det blir den lilla kören "Erikssons lilla K" som följer med till Gotland och Sanda kyrka den 8 juli för att sjunga vid Gullinsällskapets prisutdelning. Sedan återkommer han till Jazzklubben i Visby i september för att ta emot kommunens prischeck på 10 000 kronor.

*
Gunnar Eriksson som i dagarna också erhållit ett annat mycket fint pris, "Till Olle Adolphsons minne", har lite svårt att finna ord för alla hedersbetygelser, men av det fåtal svenska musiker som Gunnar Eriksson haft med i bagaget och vars musik han alltid framför med sina körer är det just Lars Gullin och Olle Adolphson.
- Gullin för hans djärva sätt, att han gjorde det han kände för, är ganska unikt, säger Gunnar Eriksson.
- Han tog med hela den nordiska traditionen med nordisk romantisk musik och fick det att fungera tillsammans med det amerikanska idiomet.
- Dessutom har just Gullin betytt oerhört mycket för mitt liv. Vi träffades många gånger och det var alltid värme runt honom och hans hustru Majlis, säger han.
Första musikaliska Gullin-upplevelsen var "Dannys dream" där Gunnar Eriksson fastnade för det vackra i musiken, men första kontakten kom efter att ha hört "Ma". Då fick Gunnar idén att göra körmusik av Gullins låt.
- Lars Gulllin blev mycket glad och det innebär att han för första gången spelade utanför jazzklubbarna och trädde in i de småländska missionskyrkorna när vi gjorde en kyrkoturné tillsammans och med Göteborgs kammarkör och några göteborgsmusiker, berättar Gunnar Eriksson.

*
Det stora samarbetet mellan Gunnar Eriksson och Lars Gullins musik blev när Gunnar satte bibeltexter, framför allt från Höga visan och Predikaren, till Gullins musik.
- Gullin komponerade nästan aldrig musik till färdiga texter, några få undantag gäller texter av Ferlin och Cornelis, och det här samarbetet fungerade utmärkt. Vi gjorde konserter, föreläste vid kurser och vi gjorde teve, minns Gunnar Eriksson.
De planerade också en skiva med materialet men den blev aldrig av innan Lars Gullin dog. En platta kom först tio år senare.
- Gullin lever alltid för mig och jag gör nästan aldrig en konsert med mina körer utan att någon Gullin-komposition finns med i programmet, säger Gunnar Eriksson.
Gullinsällskapets motivering:
Körledaren, arrangören tillika professor och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, Gunnar Eriksson, är en förgrundsgestalt i svenskt körliv.
Som ledare för Göteborgs Kammarkör och Rilkeensemblen har han bidragit till att utveckla och popularisera körsången ofta i nära samarbete med olika tonsättare. Han har även utmärkt sig internationellt som en betydande ambassadör för körsång.
Gunnar Erikssons samarbete med Lars Gullin inleddes i början av 1970-talet och kom att betyda mycket för Lars Gullins senare utveckling. "Ödmjukhet förenat med stor kunskap" så har Mailis Gullin beskrivit deras samarbete.
Behållningen av samarbetet var naturligtvis ömsesidig, men det står helt klart att Gunnar Eriksson möjliggjorde en ny musikalisk väg för Lars Gullin.
Gunnar Eriksson har genom åren fortsatt att framföra Lars Gullins musik i olika sammanhang. Han har därigenom spridit musiken till fler och bredare publikkategorier och också gett kompositionerna nya uttryck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!