Snarare bör den ses en intressant analys av dåtidens politiska maktkamp i Europa, där alla döttrarna till Gustav Vasa tidvis intog framträdande roller.
Fil. dr. Karin Tegenborg Falkdalen tecknar en bild av 1500-talets Europa som aldrig tidigare, eller åtminstone sällsynt har tecknats.
Dåtidens Europa brukar beskrivas genom kungarna och furstarnas krig, maktkamper och äktenskapsallianser.
Den bild Tegenborg Falkdalen visar oss, bygger fram för allt på döttrarnas brevväxling med varandra, liksom även den till bröderna Erik XVI, Johan II och Karl IX. Dessutom finns det brev som skrevs till Spanske kungen, Elisabeth I i England, samt Johans son Sigismund.
Alla döttrarna gifte sig med tyska furstar.
Den äldsta, Katarina gifte sig med Edzard av Ostfrisland och kom att ha en betydande roll i brodern Karl export av järn.
Hon kontrollerade handeln via Emden, då en betydande hamnstad vid Nordsjökusten.
Cecilia gifte sig med Kristoffer av Baden-Rodemachern.
Hans iver att starta projekt av olika slag försatte familjen i en beklämmande ekonomisk situation, så Cecilia utverkade kaparbrev för Östersjön av brodern Johan III och skaffade sig betydande inkomster på sjöröveri.
Anna gifte sig med Georg Johan av Pfalz-Veldenz-Lüzelstein.
Maktkamp inom släkten gjorde att hon som änka pantsatte den del av furstendömet som låg i Lothringen till en fransk adelsman.
Dessvärre kunde hon aldrig lösa in panten, så den förblev i den franska grevens ägo.
Avsikten är inte här att berätta om alla döttrarna. Även Sofia och Elisabeth gifte sig med tyska furstar.
Tengborg Falkdalen har lyckats att skriva en spännande och intressant historia, där analysen kommer, om inte underifrån så åtminstone från sidan. Det ger en intressant infallsvinkel.
Första halvan av boken kan framstå som något tråkigare än den högintressanta och spännande sista halvan.
Döttrarnas öden och handlingskraft är fascinerande och berättas på ett lika fascinerande sätt.