Gycklaren som fick Gotland att öppna sig

- Vi ville ha det vackrare i livet. Planen är att göra samma saker som tidigare men att allt ska få ta dubbelt så lång tid, säger Palle Poulsen som tillsammans med sin familj nyligen flyttat till Gotland.

Barnförbjudet. Det gäller att veta vad man gör när man blåser eld.

Barnförbjudet. Det gäller att veta vad man gör när man blåser eld.

Foto: Eva HC Nyström

Kultur och Nöje2012-04-26 00:00

- Jag och min fru satt i lägenheten i Vällingby och tittade ut. Vi tittade ut på folk i parken och kände att det är som om folk inte lever där, de bara förvaras. För varje dag vill man ju se något vackert. Varje dag vill man stanna upp i tillvaron och tänka hur fint det är.

Sagt och gjort. En dryg månad senare hade familjen hyrt ut sin lägenhet i Vällingby och hyrt ett hus på Högklint av några goda vänner under ett år. En liten säkerhetsventil finns kvar, lägenheten på fastlandet.

- Vi hade även varit på Gotland förra vintern för att känna av om vi kunde tänka oss att bo här. Det var efter det som vi gick och bakade på om vi skulle flytta, men helt plötsligt en dag så sa vi: "Vi gör det bara!", säger Palle och får det att låta så enkelt.

När vi möts har familjen bott på Gotland i bara knappt två månader och än verkar det inte som om allt verkligen har fått ta dubbelt så lång tid. I stället verkar allt gå dubbelt så fort när man hör Palle berätta - för han har gjort allt annat än tagit det lugnt. Likt den teater- och cirkusmänniska han är så har han så att säga kastat sig ut i trapetsen och ryckt i alla linor som finns.

- Jag tog kontakt med Region Gotland redan innan vi flyttade hit. Nu har jag varit med på möten med dem för att presentera mig och vad jag kan.

Stolt medlem
Palle berättar att han träffat folk på Kulturskolan och alla barn- och ungdomsförvaltningens chefer, medverkat vid en kulturfrukost och kanske blir det ett projektsamarbete med Gotlandsmusiken. Han har haft cirkusskola med barnen på Atheneskolan, kommer att köra cirkusskolor på Leva Kungslador och jobba med olika medeltida och nutida event med bland andra Kapitelhusgården, Matmuren och GoGotland.

- Jag är dessutom numera stolt medlem i Gotlands improvisationsteaters ensemble!

Palle Poulsen är 35 år och uppvuxen i Norrköping. Han är i princip född in i cirkusvärlden och skolades till clown redan
i tioårsåldern i en ungdomscirkus som han senare i livet återskapade
i Hässelby. Där drev han under sju års tid Palles Cirkusskola som byggde på ett stort föräldraengagemang. Han är även utbildad vid Teaterhögskolan i clown och commedia. De senaste åren har han kunnat försörja sig som artist.

- Jag är otroligt stolt över min uppväxt, att jag fått växa upp i en cirkus. Senare som vuxen har jag jobbat
i cirkusvärlden och där har jag i princip gjort allt, jobbat som clown, till och med varit uppe
i trapetserna. Jag har dessutom medverkat som gycklare i Gycklaregruppen Jauvet som medverkat i cirka 15 år på Medeltidsveckan på Gotland. Under årets vecka kommer det att bjudas på konserter i ruiner med sånggruppen Sammelsur.

Ett möte med skådespelarna Per Sörberg, Lasse Beicher, Josefine Andersson och Morgan Alling i en clownensemble på Hallandsteatern blev till en aha-upplevelse. Han anade en underliggande struktur i deras spel som vid en första, ytligare blick syntes så improviserat.

- Jag arbetar efter en clownteknik som bygger på speciella regler som utformats av skådespelaren, regissören och commediamästaren Mario Gonzalez. Det kan se improviserat ut men är precis tvärtom! Det är väldigt reglerat och styrt. Syftet med reglerna är att skapa total närvaro. Med mig själv, publiken och det man spelar.

Numera håller Palle egna workshops i just den här tekniken. Han hoppas att på sikt kunna erbjuda Gotland cirkusworkshops och att få jobba med gotländska skådespelare.

Drömmer om clowncenter
Kanske ha en cirkusskola
i parken eller på stranden med enhjulingar och linor. Men den absoluta drömmen är att starta ett clown- och commediacenter på Gotland.

- Alla borde gå på en clownworkshop för att lära sig att vara närvarande. Det är att lära sig se på världen med andra ögon, att vara i nuet. En sak är viktig: det handlar inte om att vara rolig. Är man närvarande, tillåter sig att vara i nuet, så kan livet faktiskt vara rätt roligt!

Han fortsätter ivrigt:

- Jag går på naturkraft och intuition, gör det jag älskar och då har Gotland öppnat sig för mig. När vi flyttade hit var det verkligen en gycklare som flyttade hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!