Haimdagar här
Ett välmatat dubbelnummer om 68 sidor utgör sockenmagasinet Haimdagar nr 2-3.
Foto:
Tryggve Siltberg berättar om "Gotlandspatrioten Hans Strelow och nationsbytet 1645". Författaren vill här ge tre bidrag till kunskapen om hävdatecknaren och superintendenten (biskopen) Strelow: Tryggve Siltberg vill lägga ett ord till hans favör vad gäller hans tillförlitlighet som historieskrivare och han vill belysa Strelows roll som gotländsk politiker vid tiden för nationsbytet 1645.
Slutligen vill han presentera ett nyupptäckt dokument som ger ny information om Strelows första förhållningssätt till de nya svenska herrarna i november 1645. Det är en text skriven av en oidentifierad dansk 1600-talshand och som i original finns på det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.
Kerstin Kjellin skildrar Tingstäde under krigsåren i "När kriget kom till Tingstäde 1939 och Myrvälder blev ’annekterat’". 4 december 1939 utlystes partiell mobilisering på Gotland varvid skolor och boningshus i Tingstäde utrymdes så att manskapet kunde flytta in. De kunde inte ligga oeldat i lador och uthus eftersom vintern 1940 blev oerhört sträng med temperaturer ner mot 40 minus.
Idrott, närmare bestämt fotboll, avhandlas av Anders R Johansson. Bland annat berättar han i "Damfotbollens framväxt började under 30-talet" om damfotbollens start på ön.
Gerd Hedlund avhandlar en icke statusfylld yrkeskategori i "Nattmän och andra rackare". Nattmannen var bödelns assistent och även forna tiders renhållningsarbetare och dessutom slaktare av hästar. Hästslakt ägnade sig nämligen en ansedd slaktare inte åt eftersom hästen hade en uppburen plats i djurhierarkin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!