Haimdagar om spanska sjukan
Det är Gerd Hedlund som gör en genomgång av spanska sjukan 1918, ibland benämnd sin tids fågelinfluensa. Detta eftersom den enligt en teori ursprungligen var en fågelinfluensa som via svin infekterade människa. Även om spanska sjukan än så länge skördat betydligt fler offer på våra breddgrader.
År 1918 var drygt 5 000 smittade på Gotland. Flest i förhållande till befolkningen i Visby, troligen på grund av trångboddheten. Av 1 465 fall i staden dog drygt 50.
Ämnesspridningen i Anders R Johanssons publikation är som vanligt stor. Allan Cedergren tecknar en bild kring prästerskapets liv runt år 1600 under rubriken "Inte alltid Guds bästa barn" med exempel från Stenkyrka, Hangvar, Lärbro, Vall och Havdhem.
Redaktören själv redogör för några rättsfall från 1600-talet med maltdrycker i centrum. Han tar också upp svårigheterna för arbetarrörelsen att arbeta i Sanda som var den första socknen innanför Klintehamn där en arbetarekommun startades, 1932. Förste ordförande blev Victor Gullin, fader till välkände jazzsaxofonisten Lasse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!