Halling inspirerar elever

Barn- och ungdomsboksförfattaren Thomas Halling besöker den här veckan mellanstadieklasser på Gotland och totalt är det 260 elever som kommer att få besök av denne inspirerande författare och före detta lärare som delar med sig av sitt liv och författarskap.

Foto:

Kultur och Nöje2011-03-10 04:00

När en av fjärdeklasserna på Solbergaskolan i tisdags fick nöjet att hälsa författaren Thomas Halling välkommen till klassen var det väl förberedda elever han fick möta. De hade inte bara läst in sig på hans rika produktion av ungdomsböcker, de hade också i förväg skrivit ner de frågor de ville ha svar på.


Älskar fotboll
Men som det ofta blir med ett samtal av den här sorten är det oftast inte det förberedda som blir höjdpunkten, snarare är det det oväntade och det spontana som biter sig kvar i minnet.

En av de saker som eleverna i klass 4A kommer att minnas länge är att Thomas Halling, innan han flyttade till Stockholm, bodde i Helsingborg och växte upp som närmaste granne till fotbollsarenan Olympia där numera den gotländske fotbollsspelaren Alexander Gerndt huserar i fotbollslaget Helsingborg.

Både lärare och elever lovade på stående fot att göra allt som var möjligt för att Alexander ska stanna kvar i klubben och fortsätta vinna för Hallings älskade lag.

Däremot är det inte säkert att någon av de kommande böckerna kommer att vara en bok om fotboll, detta trots att Thomas Halling noga inpräntade i eleverna att han bara skriver om det han behärskar.


Om möten och böcker
Många av eleverna var väl förtrogna med Thomas Hallings böcker och bokserier. Ihop-serien, böckerna om Agnes, Sagan om den lilla lilla katten och Trio i trubbel-serien och många fler.

Men det som fascinerade var Hallings berättelser om hur många av böckerna kommit till, möten med elever och hur han tänkt inför de ännu inte utkomna böckerna.

En bok som utspelas i fotbollsmiljö är alltså tänkbar, men hästböcker går bort för Thomas Halling.

- Jag kan ju inget om hästar, var hans enkla svar på elevernas frågor.

Och så berättade han historien om hur han själv sadlade om från lärare till författare. Att han avslöjat för en förläggare att han hade en saga i byrålådan han skrivit till sina egna barn. Till slut övertalades han att visa upp det han skrivit, som först refuserades, men som senare med ett annat förlag blev hans debutbok. En historia om att inte ge upp utan kämpa vidare för att uppnå det man tror på.

- Så gick det även för Astrid Lindgrens och hennes första bok om Pippi, berättade Thomas Halling för eleverna, sådant skräp ville det första förlaget inte befatta sig med, något de i dag djupt ångrar


Tonvikt på läsning
Men tonvikten i det samtal författare Halling förde med eleverna var vikten av läsning. Att läsandet är grunden för fantasin som gör oss till tänkande och bra människor.

Han berättade i det sammanhanget lite om en serie han skriver för lite äldre barn - Dennis-böckerna. Om Dennis som i stället för att läsa klippte av sig håret och umgicks med andra skinnskallar, om hur de söp och bråkade med andra.

Men någon tanke att överge sin trogna publik av barn och unga har Thomas Halling inte.

- Att skriva vuxenböcker är inte min grej, sa han och det verkade uppskattas av både elever och lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!