Hammarströms & Mozards
En mor, en far, en dotter och en son ställs samtidigt ut på Gotlands Konstmuseum. "Hammarströms & Mozards" heter utställningen som Konstmuseet sammanställt på initiativ av Gotlands Konstförening.
"Land"s end", oljemålning 2008, av Björn Hammarström.
Foto:
Fyra enskilda konstnärer som kan ses var för sig, fyra individer med variationer i form och uttryck som egentligen bara har släktskapet förälder och barn gemensamt.
*
Eva och Tova Mozard har dock en del gemensamma utryck även om de inte blandar sina verk. Det handlar i första hand om ögonen, blickarna, och frågor om frånvaro kontra närvaro. Bilder som antyder en annan tolkning av den direkta verkligheten i verken.
Där Eva Mozard har mera underliggande associationskedjor mellan verken har Tova skapat en blandning av iscensatta, fiktiva och även dokumentära skeenden, där hon själv spelar rollen som objekt tillsammans med sin moder Eva i två av de tre stora fotoverken hon visar. Alla berättar om mötet mellan en yngre och en äldre kvinna.
I verket "Shadow", som egentligen är en del av en större svit, har hon iscensatt en bild med en mängd tolkningsmöjligheter där liv och död kontrasterar, liksom obehag-njutning, gott-ont, stillhet-aktivitet och så vidare.
Förutom foto-verken visar hon också ett videoverk, "De levande och de döda" där hon med inspiration från filmens värld låter olika personer berätta om döden - och livet efter döden. Historierna varvas och vävs samman i en uppbruten dramaturgi.
Eva Mozard, som också visar några fotografier, har en mera underfundig och skruvad framtoning med sina tygapplikationer. Ögonen är viktiga, men här finns också flera djur - harar, hundar och även en uggla. Myterna och sagorna känns mycket närvarande.
*
Nils Hammarströms bilder har inte visats sedan 1988 då en minnesutställning arrangerades på FGK, fem år efter hans bortgång. Då visades mest landskap i olja. Den här gången har hustru Anna-Lisa plockat ner ett helt annat urval från vinden.
På Konstmuseet visas nu en mängd teckningar och akvareller som sätter in hans konstnärskap i den politiska realitet som rådde under hans mest produktiva år på 1960- och 70-talet.
Som radikal socialdemokrat var han illröd när det gällde det internationella engagemanget och han medverkade med satiriska teckningar varje vecka i både Ny Dag och Clarté. Han var också ordförande för Visbys Clartésektion, senare legendarisk och även kallad "Got Cong".
Detta gillades naturligtvis inte av den lokala säpo-avdelningen vid Gotland Yard med "Hemlige Edström" i spetsen. Carl Edström blev senare tillrättavisad av dåvarande säpo-chefen Hans Holmér, som varit klasskamrat med Nils Hammarström under läroverkstiden i Stockholm, enligt ett personligt brev skrivet på Rikspolisstyrelsens brevpapper.
Teckningarna från den här tiden, då kalla kriget var som mest intensivt och maccartyismen hade grepp om både folk och överhet, är mycket roliga och på den här utställningen uppblandade med porträtt av de gotländska konstnärskollegorna som Olle Idewall, Stig Alyhr, Eugen Budrys, Erik Olsson, Harald Norrby, Martin Ljunggren, Anders Radhe och inte minst Lars-Gösta Hansson som också var utsatt för Carl Edströms repressalier.
Med på utställningen finns också en del oljemålningar, främst porträtt på kända och okända gotlänningar.
*
Sonen Björn som växte upp i detta konstnärshem började tidigt teckna och tog även en del lektioner i måleri av Eugen Budrys. Men där slutar nog släktskapet vad det gäller måleriet, förutom en målning där Björn använt sig av sina egna konstnärskollegor Svante Gärdek och Jeanette Path som staffagefigurer.
Björn målar inre och yttre landskap där kompositionen sätts främst. Vidsträckta motiv av vägar på Sysne udd, eller ett hamnlandskap från Visby där det råder förtätning och laddad atmosfär.
I Björn Hammarströms bilder finns en alldeles särskild stillhet, som i verket "Land´s end" - där Visby hamn möter havet. Kanske bilden beskriver mera av ett existentiellt slut än ett geografiskt?
Bilderna, de flesta målade det här året, bär på väntan, ett slags ödsliga skådeplatser för något som kan hända - eller kanske en längtan.
Utställningarna har vernissage på lördag och kan ses till och med 11 januari 2009.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!