Han förändrar liv med musik
Under tiden som musiklärare i Fårösund fick Dag Fransén en idé som skulle visa sig bli en internationell succé. 1986 startade han ungdomstävlingen "Musik direkt" på Gotland. 25 år senare deltar 70 000 afrikanska ungdomar årligen i hans nya projekt Music crossroads. – Vi förändrar liv.
"Goma" heter egentligen Misheck Kuanda och kommer från Malawi. Hon deltog i den senaste regional festival där musiker från alla de fem länderna är med.Foto: Dag Fransén
Foto:
- Under "Dag och Lena"-tiden blev vi ett begrepp. Vi spelade mest gotländsk folkmusik. Det var ett perfekt extraknäck när jag pluggade till fiollärare i Stockholm. Spelningarna betalade resorna hem till ön.
Utan att vara en internationell kändis levde Dag bra på att vara musiker.
Grundade "Musik direkt"
Den insikten har han tagit vara på och är något han återkommer till när vi träffas på Kafé Norgatt i Visby. Men först berättar han om hur det hela börjande, alltså det som är hans liv nu.
- På den tiden, 1980-talet, fanns det en konstig motsättning mellan hårdrockare, som ofta kom från bondefamiljer och syntpunkare som var från medelklassen. Jag hade alla som elever där jag jobbade i Fårösund och tänkte att vilket slöseri med energi. All musik är ju av godo.
Så startade han ungdomstävlingen "Musik direkt" där alla musikstilar var välkomna. Det blev en omedelbar succé och i dag är det ett rikstäckande evenemang som under de senaste decennierna varit första steget mot berömmelse för artister som Laleh, Jose Gonzales och Malena Ernman.
I början av 1990-talet fick han ett erbjudande om att vara generalsekreterare för Musique Jeunesse i Bryssel som är en NGO (oberoende biståndsorganisation), som syftar till att uppmuntra ungdomars utövande av musik.
Då Dag kom in i bilder sysslade man mest med västerländsk klassisk musik men hade en vilja till förändring och till att göra någonting i Afrika.
Hiv-prevention viktig del
Det blev början på det jätteprojekt Dag Fransén då grundade och som sedan har varit hans liv: Music crossroads.
Organisationen håller årligen i 40 musikfestivaler med tävlingar i de fem afrikanska länderna Malawi, Moçambique, Tanzania, Zambia och Zimbabwe. Deltar gör musiker mellan 15 och 25 år. Varje festival består av några huvuddelar: musikövning, uppträdanden, tävling och diskussioner och workshops om sex och samlevnad.
- Det sistnämnda är en jätteviktig del. Vi insåg efter ett par år att många av våra deltagare dog i hiv och aids, därför är arbetet med hiv-prevention och diskussioner om jämlikhet jätteviktiga inslag i det vi gör.
"Ett jätteansvar"
En mängd personer får genom festivalerna arbete och vinnarna i tävlingarna går vidare till turnéer och spelningar runt om i världen.
- Det förändrar verkligen deras liv. Därför känns det naturligtvis som ett jätteansvar när vinnarna utses. De som förlorar bli oändligt ledsna.
Under festivalerna hålls även workshops i hur man kan leva som musiker. Och här återkommer Dag till sina egna erfarenheter från livet som musiker på Gotland.
- Jag lär dem hur de kan leva på musiken trots att man inte är världskändis. De kan fortsätta bo i sina byar och få gigs där de bor och leva gott på det. Precis som jag gjorde med "Dag och Lena".
Från okänd till känd
En viktig grundbult både i "Musik direkt" och nu i Music crossroads är respekten för de unga musikerna och för yrket och Dag Fransén har inte mycket till övers för tävlingar som "Idol".
- Att ha talang är den del av musikeryrket. Men framför allt måste du öva. De här showerna är oftast riggade tillställningar där musikbolag bygger upp en falsk dramaturgi för att få någon att se ut som en okänd nolla som genom ett under blir känd över en natt, säger han och fortsätter:
- Egentligen är det inte så det är. Operasångaren Paul Potts som vann "Britain’s got talent" i England hade till exempel redan ett kontrakt med Sony innan han deltog i tävlingen. Vad de behövde ge honom var en bra story.
Flyttade till Barcelona
För två år sedan bytte Dag Bryssel mot Barcelona.
- Vi behövde en strategiskt bättre utgångspunkt för vårt arbete och trots att Spanien har det svårt i och med den ekonomiska krisen satsar man faktiskt mycket på bistånd där. Sen är Barcelona en av de mest magiska platser jag vet.
Men lite tid varje sommar hinner han trots allt vara på Gotland.
- Kanske kan jag flytta hit igen längre fram i livet. Vi får se. Men jag känner hur som helst en väldig styrka när jag är här på ön.
Musik Direkt är en årlig jurybedömd musiktävling för ungdomar mellan 13 och 20 år, där alla är välkomna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!