Han ger upp klosterruinen
Romateatern ger upp. Utan bidrag blir det inga fler föreställningar i Roma klosterruin efter sommarens uppsättning av "Macbeth".Beslutet är oåterkalleligt.- Jo, så är det, säger Romateaterns konstnärlige ledare Thomas Segerström.
Klosterruinen ligger ännu inbäddad i ett tjockt lager snö, men 17 maj startar Romateaterns regissör Thomas Segerström repetitionerna av "Macbeth", och den 23 juni blir det premiär.foto: bengt valentinsson
Foto:
- Som det ser ut just nu är beslutet oåterkalleligt. Vi ser hur situationen ser ut, teatern går inte att driva utan bidrag, säger Thomas Segerström.
Efter drygt 20 års verksamhet och med en publiksiffra på över 300 000 åskådare är läget mera hotat än någonsin. Bidragen har sjunkit de senaste åren för att i år vara noll.
Lånade pengar
Romateaterns ledning tycker att det bedrivs en galen kulturpolitik om ett av sommar-Gotlands större kulturevenemang tvingas lägga ner. Årets uppsättning av "Macbeth" görs med lånade pengar, ett högriskprojekt där teaterns medlemmar borgat med hus och hem.
Som mest hade Romateatern externa anslag med 1,3 miljoner kronor under ett år i början av 2000-talet. Pengarna kom från från både stat och kommun, dessutom hade teatern en huvudsponsor i Svenska spel. Det året spelade teatern "Kung Lear" med Sven Wollter i huvudrollen.
Senare uppmärksammade uppsättningar är naturligtvis Lars Noréns uppsättning av Hamlet härom året.
- Socialdemokraterna gav ett stadigt bidrag strax under en halv miljon, pengar som successivt försvunnit med Alliansen vid makten, konstaterar Thomas Segerström.
Så ni har en del att hoppas på vid höstens val, med andra ord?
- Jo, så kan man också se det, säger Segerström.
Söker bidrag - ändå
Kommer ni ändå att söka bidrag för att göra en uppsättning sommaren 2011?
- Jo, det kommer vi att göra, men om det inte blir en väsentligt skillnad i synen och bidragen från stat och kommun, blir sommarens uppsättning av Macbeth vår avskedsföreställning, säger Thomas Segerström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!