Han skapar innovativa klassiker för fötterna

I dag öppnar portarna till årets Stockholm Fashion Week. Under en vecka samlas omkring 800 varumärken på mässor, visningar och andra events runt om i Stockholm med kollektionsnyheter för kommande vår och sommar 2012.

Ett par av Erik Bjerkesjös ekologiska skor tar upp till två veckor att göra, med 78 olika moment.foto: erik bjerkesjö

Ett par av Erik Bjerkesjös ekologiska skor tar upp till två veckor att göra, med 78 olika moment.foto: erik bjerkesjö

Foto:

Kultur och Nöje2011-08-08 04:00

Modeveckan inleds med invigning av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och därefter utses vinnaren av tävlingen “Årets Rookie 2011". Tävlingen har visat sig bli ett utnämnande som lett till ett bra startskott för lovande modeämnen och bland finalisterna finns Erik Bjerkesjö från Gotland.

Skodesignern Erik Bjerkesjö blev i januari nominerad till tävlingen tillsammans med elva andra unga modedesigners. Nu är de bara fem finalister kvar som tävlar om titeln Årets nykomling, som utses i dag av en expertjury på en visning vid Café Opera.


Går sin egen väg
Erik Bjerkesjö examinerades vid modeskolan Polimoda Istituto i Florens i Italien 2009, där han anammade hantverket i att skapa skor för hand, med hammare och spik. Normalt sett är Milano, Florens och Berlin hans marknad, men just nu har andra svenska skofetischister en unik möjlighet att se hans alster i Stockholm, där hans skor sedan ett par månader tillbaka säljs genom NK:s sortiment "Blivande klassiker".

Knappt innan Erik hade avslutat sina studier på modeskolan i Florens ryckte både Channel och Dior i honom och erbjöd designjobb. Men Erik valde att gå sin egen väg.

-  Många skulle säga att jag gått miste om mitt livs chans, men i det här fallet trodde jag mer på min egen produkt och jag är inte så attraherad av den hierarkiska modebranschen, säger Erik Bjerkesjö.

På skolan introducerade Eriks lärare honom för några skohantverkare i en bergsby utanför Florens, som sedan kom att bli den verkstad där hans skor nu tillverkas. Sammanlagt tre olika hantverkare är engagerade runt hans skor, där ett par tar upp till två veckor att göra med 78 olika moment.

-  Jag tillverkar ingen kommersiell produkt och det är inget jag skulle inte vilja göra heller. Jag satsar hellre på att göra någonting som kan bli någons favoritskor som håller under många års tid, i stället för att bidra till att konsumenten hinner gå sönder tio olika dojor under samma period, säger han.

Skorna är tillverkade av ekologiskt kalvläder, ett av de bästa skomaterialen i världen, som Erik köper in från Hermès eget garveri i Paris. Lädret färgas enligt metoden "vegetable tanned", ett miljövänligt sätt att färga skor med pigment från växtriket som inte skadar naturen.

Ett par skor med Erik Bjerkesjös namn inristat i klacken kostar mellan 8 000 och 20 000 kronor. Då är Eriks egen förtjänst inte inräknad.

-  Jag tjänar inga pengar på mina skor i dagsläget. För varje par skor som jag säljer, kan jag skapa ett nytt par. Vid sidan av jobbar jag som frilansande designer inom mode.


Genomslag dröjer
Under varje skosula finns ett sigill som bevisar att skorna är tillverkade av mästarnas mästare av material i världsklass. Precis som man märker champagne, går varje sko-par igenom en kontroll innan de når kunden. Trots de hårda och nitiska granskningarna, har inga skor kuggat hittills.

Målet är att skapa ett varumärke som inte behöver inrikta sig på att skapa nya säsonger, utan en produkt som är beständig och inte trendberoende. Men han räknar med att det kommer ta lång tid innan han kommer kunna leva på det.

-  Jag har lagt ner åtta år på att komma dit jag är i dag och jag räknar med att jobba på i samma takt femton år till innan det får ett större genomslag.

Känns det aldrig tungt att befinna sig i den sitsen?

-  Jo, det är tungt. Det är faktiskt skittungt hela tiden. Den här branschen bygger på att du måste sälja för att överleva och synas överallt för att slå igenom. Men jag vill inte offra den tid jag redan lagt ner genom att gå några genvägar. Jag är inte rädd för att jobba hårt, om det skall lyckas måste jag etablera mig internationellt.

Vad innebär det för dig om du vinner Årets Rookie på måndag?

-  Om jag vinner tävlingen ger det givetvis en skjuts för mitt märke, men för egen del innebär det främst att jag får ett intyg på att jag är på rätt spår. De som sitter i juryn har god kännedom inom modebranschen och om de gillar de jag gör kan jag känna att det är på riktigt.

Efter tävlingen flyttar Erik till en ny stad för att etablera sitt varumärke. Vart det bär av har han inte bestämt sig för ännu, men det lutar åt antingen Köpenhamn eller Paris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!