Han fick Musik Pelle-stipendium

Det blir den unge, lovande, gotländske cellisten Henning Fredriksson som får ta emot årets Musik Pelle-stipendium.
Det gör han vid Musikaliska Sällskapets konsert på Almedalsbiblioteket på söndag kväll.

Tillsammans med den unge israeliske pianisten Daniel Strahilevitz kommer Henning Fredriksson att framföra både Brahms cellosonat och Faurés elegi för cello och piano.

Tillsammans med den unge israeliske pianisten Daniel Strahilevitz kommer Henning Fredriksson att framföra både Brahms cellosonat och Faurés elegi för cello och piano.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2011-10-20 04:00

- Det är naturligtvis en stor ära att få det här priset och så kan man ju inte sticka under stol att det gör gott för den egna kassan, att kunna få en möjlighet att anmäla sig till bra kurser vid sidan av den ordinarie utbildningen, säger Henning Fredriksson som just nu är hemma på Gotland för att repetera, spela och ta emot priset.


Konsert på söndag
Han och den israeliske pianisten Daniel Strahilevitz repeterar just nu på Kulturskolan inför konserten på söndag kväll.

Musik Pelle-stipendiet på 10 000 kronor har delats ut sedan 1979 och det ska ges till företrädesvis gotländsk ungdom som studerar vidare inom musiken.

- Jag fick beskedet för bara några veckor sedan och då var söndagens konsert på Almedalsbiblioteket bestämd sedan länge, förklarar Henning.


Helaftonskonsert
Henning Fredriksson och Daniel Strahilevitz, som kommer från Tel Aviv, träffades i fjol då de musicerade tillsammans. Henning ville så gärna ge en konsert tillsammans med Daniel och frågade Musikaliska Sällskapet om möjligheten.

På söndag kommer de båda att spela Brahms cellosonat och Faurés elegi för cello och piano. Daniel kommer också att bjuda på några solostycken, företrädesvis musik av Mozart och Schubert.

Det blir en helaftonskonsert med en dryg timmas musik.

- Vi hinner inte repetera mer än så, det är första gången vi spelar duo, säger Henning Fredriksson.


Började som sexåring
Henning som hunnit bli 24 år har spelat cello sedan sexårsåldern. Då bodde han med föräldrarna i gamla mejeriet i Barlingbo där också cellisten och suzukipedagogen Lotta Danielson flyttade in.

Det visade sig att han hade fallenhet för cello, men i de unga tonåren tog fotboll och pingis över intresset.

- Det var under andra året i gymnasiet som musiken blev riktigt rolig igen och under ett års studentutbyte i Sevilla tog jag med mig cellon. Jag fick en lärare på deras musikskola och jag fick även möjlighet att hoppa in och spela i orkestern på konservatoriet där, berättar Henning.

Efter gymnasiet sökte han och kom in på Musikkonservatoriet i Falun. Det blev också ett år i Bollnäs innan han kom in på musikhögskolan i Odense, Carl Nielsen-akademien, eller Syddansk musikkonservatorium som det heter i Danmark.

Kandidatexamen kommer han att avlägga om ett drygt år och sedan väntar två års mastersutbildning innan han hoppas kunna avlägga sin examen vid något av konservatorierna i Tyskland.

Under tiden har han gått sommarkurser med bra cellolärare både i Tjeckien och Danmark.


Stenhård konkurrens
- Visst tänker jag mig en framtid som professionell cellist i någon orkester, men de jobben växer ju som bekant inte på trän, säger han.

- Konkurrensen är stenhård om alla jobb både när det gäller symfoniorkestrar och kammarmusik, säger han.

- Man måste ha både tur och de rätta kontakterna.

På ett sätt kan det ha fördelar att studera vid ett mindre konservatorium, som det i Odense.

- Där är det lättare att genomföra egna projekt och göra inhopp i orkestrar.

Just nu njuter han av Visby under några dagar, men är tillbaka redan om några veckor då han är med och spelar Mozarts requiem i domkyrkan under Allhelgonahelgen. Förra året var han dessutom med och spelade Brahms requiem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!