"Theremin & jag" heter det program som Pekkanini kommer att premiärvisa under veckans scenluncher på Länsteatern, med start i dag. Det blir nämligen både ett knippe låtar skrivna för theremin och berättelsen om instrumentets uppfinnare som också lånat ut sitt namn - den ryske vetenskapsmannen Leon Theremin.
- Det hela började för cirka tio år sedan när jag såg en tv-intervju med Robert Moog, som då hade fått Polarpriset, när han berättade om thereminen, och det undslapp mig att det där instrumentet skulle passa mig.
- När jag lite senare fyllde 50 år så hade några kompisar köpt en byggsats och monterat ihop det som skulle bli min första theremin, berättar Pekka Lunde som just nu håller på att iordningställa länsteaterscenen för dagens premiärföreställning.
Glidande tonskala
I föreställningen kommer han att spela några originalkompositioner från 1920-50 och några helt egna låtar. Då kommer han också att läsa den "dagbok" han själv framställt och som är grundad på intervjuer med Leon Theremin.
Den musikintresserade Leon Theremin som föddes 1896 i Ryssland höll på att konstruera de första rörelsedetektorerna när han fick idén till sitt instrument som spelas med händerna. Genom att påverka radiovågor skapas en glidande tonskala och kan på ett sätt liknas vid att spela på såg.
Lenin såg propaganda-potentialen och skickade ut Theremin i världen och 1927 gjorde han stor succé i New York, där han umgicks med personer som Albert Einstein och även gjorde skandal genom att gifta sig med en färgad dansös.
När andra världskriget startade reste han "hem", och uppgifterna går isär om det var frivilligt eller om han blev kidnappad av KGB.
- Jag tillhör dem som tror på det senare, säger Pekka Lunde som menar att hans föreställning också är en bit världshistoria.
Kroppsminne
De ledande thereminspelarna i världen är kvinnor. Den mest framgångsrika just nu är den unga tyskan Caroline Eyck.
- Varför det är så vet jag inte, men instrumentet passar mig perfekt, säger Pekka Lunde som varit musiker och kompositör under hela sitt liv.
Det började i Jönköpingsbandet Karlsson Kloster som spelade en del tillsammans med Risken Finns under början av 1970-talet och där Gunnar Danielsson var en i duon. Senare startade Pekka Lunde Ensamma Hjärtan med Gunnar Danielsson och konstellationen Danielsson och Pekkanini spelar fortfarande från och till.
- De senaste trettio åren har jag mest jobbat med teatermusik på de flesta större scenerna i landet och även fria grupper, berättar Pekka Lunde.
- Thereminen har gett mig känslan för musiken tillbaka och jag har verkligen tragglat på för att lära mig spela instrumentet som kräver både musiköra och bra kroppsminne. Fiol är ett svårt att lära sig, säger många, men theremin är svårare.
Pekka har gett ut en cd med musik på theremin och den andra kommer inom kort. Men det är den här veckan vi kan lyssna live på Länsteaterns scenluncher.