Efter att ha besökt Gotland om somrarna de senaste tio åren, ville galleristen Magnus Karlsson hitta ett permanent ställe som kunde ge ett öppet rum för publika aktiviteter och samtidigt vara en plats för konstnärer som behöver avkoppling och inspiration för sitt arbete. Förra året hittade han så till slut gården Kännungs i Hellvi.
Till huset hörde också en liten vit ladugård, inte större än en badmintonplan, som syns från den trådsmala asfalterade vägen ner mot Hide. Ladugården är nu renoverad och omvandlad till ett konst-projektrum, som snart öppnar för allmänheten.
- Tanken är inte att jag skall jobba på samma sätt med lokalen på Kännungs som jag jobbar med min utställningsverksamhet i Stockholm. Utställningarna här kommer att bli till under friare förutsättningar, där impulser på vägen får hjälpa till att skapa det som blir till. Det är därför jag har valt att benämna det som ett projektrum, för då kan vad som helst vara möjligt. Det skall vara en öppen yta som är enkel att förändra, säger Magnus Karlsson.
Galleri i Stockholm
I 20 år har han, på Fredsgatan i Stockholm, drivit ett galleri i sitt eget namn. Galleriet har under åren visat starka debutanter och gruppvisningar, men också välkända konstnärer som Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström. Hellvi Kännungs kommer att visa ett par konstutställningar under sommartid och annars fungera som ett residens för konstnärer som Magnus Karlsson samarbetar med.
Den 9 juli öppnar den första utställningen, en drömsk och surrealistisk collageutställning som fått namnet "Pudelns hjärna", sammanställd av konstnären och kollegan Jens Fänge.
Sju konstnärers verk
Titeln på utställningen kan läsas som en travesti på "Pudelns kärna", ett uttryck som ursprungligen kommer från Goethes Faust. Den kan också leda sina associationer till "Barnets hjärna" av Giorgio de Chirico, en målning som finns i Moderna Museets samling. I utställningen presenteras verk av sju svenska konstnärer ur olika generationer; Cecilia Edefalk, Jens Fänge, Beata Fransson, Lisa Jonasson, Bruno Knutman, Tilda Lovell och Jesper Nyrén. Dessa arbetar i olika traditioner och med vitt skilda uttryck och tekniker som måleri, teckning, collage, skulptur, installation och fotografi. På Kännungs placerar de sina olika verk sida vid sida i en utställning som försöker nudda pudelns kärna.
- Jag tänker att den här utställningen skall fungera som en kinesisk ask. Både i enskilda verk och i det arbete som hela utställningen utgör finns historier och bilder som reflekterar över relationen mellan konsten och det som i bland kallas verkligheten. Skikt efter skikt av minnen och erfarenheter. Det skenbart enkla skavfota med fint utmejslade världar. Utställningen rymmer motsägelser och jag tror att dessa möten alstrar ljus, berättar Jens Fänge.
Gör i ordning
I trädgården växer hasselnötsträden sida vid sida och fläderblommorna slår nu ut i sin fulla prakt. Kanske blir det några hasselnötskakor och hemmagjord saft till invigningen, säger Magnus Karlsson och stiger in i huset där snickaren Kristoffer Sundin spacklar och slipar det sista innan väggarna skall målas framåt kvällen. I taket har man nyligen installerat lampor som ger ifrån sig ett ljus som påminner om dagsljuset ute på tomten. Det studsar mjukt mot det gamla cementgolvet och fönsternischerna i obehandlad björk.
Det känns som att gå in i en ask när man stiger in igenom de små dörrarna in i lokalen, en hemlig box för oupptäckta världar. Magnus Karlsson visar en målning av Bruno Knutman med en bild av en apa i tropikhjälm som fumlar med en revolver och plötsligt riktar den mot sin betraktare. En av alla de bilder och skulpturer som snart får möta sina första ansikten i och med utställningens öppnande. Utställningen Pudelns hjärna pågår mellan 9-31 juli.