Här handlar det inte om fast food

Ny bok om skånska mattraditioner. Skåningarna säger sig vilja ha "Go mad å möen mad å mad i rättan ti å madaro" (god mat och mycken mat och mat i rätt tid och matro).

Kultur och Nöje2009-10-27 04:00
Det sista med "madaron" inte minst viktigt, så att man kan få tillräckligt mycket lugn och ro för att rätt kunna avnjuta det man äter - det är således inte "fast food" det handlar om ("nu tar vi denna dagen till detta").
Det har skrivits mycket om de skånska mattraditionerna under seklernas lopp och nu tillkommer "Den skånska smaken - en bok om gångna tiders matvanor i Skåne" av Nils-Arvid Bringéus (Carlssons, 247 s. ISBN 978-91-7331-213-4). Författaren har skrivit böcker om mat sedan 1966 och denna nya bok uppges vara den sista han skriver innan han med ålderns rätt drar sig tillbaka. Han var dessutom professor i etnologi i Lund under åren 1967-1991.
Efter förordet kommer en beskrivning av "De yttre betingelserna", med omvärldsfaktorer i form av geografiskt läge, klimat, jordar, historia, sociala faktorer m.m. Boken är sedan disponerad efter olika råvaror och maträttsgrupper, med början bland kryddorna och fortsättning bland gröt, bröd, mejeriprodukter och vidare grönt, kött, ägg, vilt, fisk, bakverk, dryck och gillesmat.
En del avfärdas ganska snabbt, medan "Ålen den feta" och långkålen behandlas mycket ingående. Det kanske verkar förvånande, men gåsen får faktiskt inget eget kapitel, medan "De skånska nationernas madavisa" från en studentfest 1920 återges in extenso ("Vi har tyad oss hid för å eda en bid..." ända till "... som i ongdomens år leva kille").
"Detta holians gille" följs av ett långt kapitel om "Skånsk matlitteratur" under flera sekler. En hel del av dessa böcker är flitigt citerade på många ställen i boken.
Vad man särskilt fäster sig vid är de många citaten från Linnés skånska resa 1749. Allt detta följs av en lista med författarens egna källor m.m.
Boken är mycket lättläst och bör intressera även icke-skåningar för att göra jämförelser med de gotländska mattraditionerna, särskilt som den är rikt illustrerad med både nya och gamla bilder samt instruktiva kartor över olika maträtters utbredning även i grannlandskap som Halland m. fl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!