Här hittar du massor av fynd

Foto: Rolf Jönsson.

Kultur och Nöje2012-04-03 04:00

- I mitt jobb med arkeologiska fynd möter jag en utsträckt hand från forntiden, säger Eva Christensson.

Hon är en av fem konservatorer i projektet "Arkeologisk konservering" på Gotland.

Uppdraget är att gå igenom och åtgärda cirka 130 000 fynd från arkeologiska utgrävningar på ön.

Av alla fynd som ligger till grund för uppordning, fyndfördelning och konservering inom projektet ingår föremål av metall, bland annat guld, silver, järn och kopparlegeringar, keramik, sten, glas och ben samt osteologiskt material.

Mellan 50 000 och 60 000 föremål bedöms för att väljas ut för konservering i Riksantikvarieämbetets laboratorielokaler i Visby.

- Fynden är från stenålder till modern tid och kommer från utgrävningar i Visby innerstad och på den gotländska landsbygden, förklarar Yang Sook Koh, konservator och projektledare vid Riksantikvarieämbetets enhet för konserveringsvetenskap i Visby.

I projektet "Arkeologisk konservering" samarbetar arkeologer, antikvarier och konservatorer med uppdrag att sammanställa och avsluta gamla arkeologiska undersökningar på ön.

- När museets magasin flyttar till lokaler på Visborgsområdet i höst kommer allt material med fynd och rapporter att finnas tillgängligt där, berättar Jenny Örjestad, projektledare och arkeolog vid Gotlands museum.

Den arkeologiska undersökningsverksamheten på Gotland var omfattande med mängder av arkeologiska utgrävningar särskilt under 1970- och 1980-talen.

Då var RAGU, Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar, ett regionkontor och när det lades ner i Visby 1990 magasinerades all fältdokumentation och allt fyndmaterial hos Gotlands museum.

I många fall var materialet inte uppordnat, det saknades rapporter av dokumentation och föremål var inte konserverade, eller hade konserverats med dåtidens metoder.

Konservatorer bedömer alla föremål. De är i varierande kondition och vissa är inte möjliga att konservera. I dag, med bättre teknik och nya analysmetoder kan fler föremål från forntiden räddas för framtiden.

- Vissa material, särskilt metall, kan korrodera genom en kemisk reaktion med omgivningen och i vissa fall sprängas även inifrån, förklarar konservator Magnus Mårtensson.

Samtidigt som fynden konserveras vid Riksantikvarieämbetets laboratorier i Visby jobbar arkeologer vid Gotlands museum med att sammanställa dokumentationsmaterialet och skriver cirka 300 rapporter.

Under 2010 och 2011 gjordes drygt 100 mindre arkeologiska undersökningar färdiga och fynd valdes ut för konservering. I år planeras avslutande rapportering för ett 30-tal större undersökningar. Får projektet ytterligare medel för 2013-2015 kan de kvarvarande cirka 130 undersökningsunderlagen göras klara.

Finansieras med särskilda medel från kulturmiljöanslaget

Genomförs för att avsluta de arkeologiska projekten från verksamheten vid RAGU

Drivs i samarbete av Gotlands museum, som ansvarar för rapporter, och Riksantikvarieämbetet, som ansvarar för konservering

Syftar till att arkeologiska undersökningar på Gotland ska bli tillgängliga för myndigheter, forskare och allmänhet

Källa: Riksantikvarieämbetet och Gotlands museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!