Här vimlar det av hemslöjd

Kultur och Nöje2005-07-16 06:00
Hemslöjd, hemslöjd, hemslöjd!
Det vimlar av hemslöjd i Hembygdsförbundets just utkomna Årsbok "Från Gutabygd" (Hembygdsförbundets eget förlag), den 27:e i ordningen. Gotlands läns hemslöjdsförening fyller 80 i år och därför har Laila Press och de övriga i årsbokens redaktion valt just hemslöjd som årets tema.
Det är ingen vanlig jubileumshistorik, sådan har skrivits tidigare, utan det handlar mest om vad som hänt efter hemslöjdens flytt till Langska huset.
- Den 1 mars 1994 öppnade vi. Det kändes rätt, vi hade kommit hem, och det var så livet på Langska huset började, skriver konsulenten Birgitta Nygren entusiastiskt.
Birgitta Nygren är inte bara flitig skribent utan ligger också bakom mycket av förarbetet inför boken. Liksom Hanne Ödin och Åsa Martinsson tar hon upp hemslöjdens inventeringar och samlingar, en kulturskatt som är tillgänglig för alla men som ännu fler borde upptäcka.

*
Konsulenterna Frode Falkenhaug och Kjell Wikström finns naturligtvis med bland bokens cirka femton skribenter. Andra är Anders Lindberg, Christine Ekman och Peranders Sandström. Stefan Haase berättar förstås om själva det Langska huset, en spännande men länge anonym 1700-talsbyggnad som bevarats mycket tack vare Lantmännen.
Förre konstmuseichefen Jan Brunius skriver om Barbro Sandells och Barbro Lomakkas arbeten och visar hur nära hemslöjden och konsthantverket berör varandra. Åsa Thunholm Håkansson berättar lyriskt om möten med två kvinnor, en väverska och en stickerska.

*
Årsboken presenterar alltid ett porträtt, i år helt naturligt av Ulla Melin, kraftkvinna inom både hemslöjd och lottarörelse. "En naturkraft", säger GT-journalisten Annika Melin, som berättar om sin pappas faster.
Roligt att läsa är också unge Aron Hejdströms artikel om Ungdomstinget som inger hopp om en framtid för hemslöjden. För den har ju så mycket att ge, det inser man när man läst den här boken.
Och vill du själv pröva på finns mönster och arbetstips varvade mellan bokens uppsatser. Det är bara att sätta igång - till både nytta och nöje.
Som vanligt omfattar boken också Calle Brobäcks alltid kunniga tips om ny gotlandslitteratur samt en förteckning över öns hembygdsföreningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!