Hård kritik av kyrkans bruk av skattepengar
- Det är väldigt mycket som fallerar. Stiftet tar inte sitt ansvar, säger Joakim Hansson, kyrkoantikvarie vid länsstyrelsen.
Sedan sju år tilldelas Visby stift stora summor av staten för att bevara kulturhistoriska värden i öns kyrkor. För 2008 har stiftet fått 19 miljoner kronor.
I ett brev till stiftstyrelsen riktar tillsynsmyndigheten länsstyrelsen hård kritik mot hur kyrkan hanterar pengarna. Stiftet saknar antikvarisk kompetens och är enlig kulturminneslagen skyldig att fråga efter länsstyrelsens åsikter innan den statliga ersättningen fördelas på olika projekt. Trots det fattas beslut utan att länsstyrelsen tillfrågas.
- Vi får aldrig veta någonting, säger Joakim Hansson uppgivet.
*
Han hävdar att stiftet till stora delar lägger pengarna på fel saker.
- De prioriterar sådant som gagnar gudstjänsterna, men pengarna ska användas för att bevara kulturhistoriska värden, säger Joakim Hansson.
Stiftet fattar beslut på lösa grunder och prioriterar fel.
Det finns dessutom brister i diarieföringen, konstaterar länsstyrelsen, som till och med hotar att lämna sin inblandning i ett projekt gällande kyrkoinventeringen som pågått sedan 1994.
*
Visby sift kritiseras vidare för att sakna en samverkansgrupp där länsstyrelsen, kyrkan och museerna ska ingå.
- Visby stift är det enda i landet som saknar en sådan. Det har inte funnits någon på tre år, konstaterar Joakim Hansson.
Senare i veckan kommer länsstyrelsens kritik att tas upp i stiftstyrelsen. Inger Harlevi, ledamot, tiger om kyrkans hantering av skattepengarna.
- Jag har inga kommentarer innan det diskuterats i stiftsstyrelsen.
Även Torsten Svensson, kanslichef vid Visby stift, vägrar att säga något om kritiken innan mötet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!