Historien om ett hus

Paret Anita och Leif Dahlberg hade ofta använt Gotland som semestermål, inte minst på 70-talet då de varje sommar cyklade runt ön.Men det var när de sprang på det anrika Gardells café i Ronehamn som förälskelsen blev så stor att de köpte sig ett sommarhus. Men huset ville annorlunda och för cirka tio år sedan blev de Ronebor för gott.

HUSÄGARNA. Det var det egna huset i Ronehamn, mest känt som Gardells café, som blev den stora inspirationen att skriva om handelspatronerna och Rone hamns historia.

HUSÄGARNA. Det var det egna huset i Ronehamn, mest känt som Gardells café, som blev den stora inspirationen att skriva om handelspatronerna och Rone hamns historia.

Foto:

Kultur och Nöje2012-06-27 04:00

I morgon torsdag har Anita och Leif Dahlberg release för sin bok "Kommers bland bönder - berättelsen om Rone hamn" som de ger ut i samarbete med Rone hembygdsförening på Gotlandica förlag.

Och det är historien om deras hus i Ronehamn, "Appiariska egendomen" eller "Broanderska huset", som de flesta äldre gotlänningar känner som Gardells café, som är själva anledningen att det blivit en bok.

Här har det alltså varit handelsbod sedan handelspatronen Johan Broander byggde upp sitt första handelslager 1835 och sedan förbyggde sig. Här har drivits spritminutering och utskänkning när husbehovsbränningen förbjöds.

Och allt detta intresserade paret Dahlberg så mycket att forskningen om huset nu blivit en bok om en socken.

- Men någon genuin sockenbok är det inte, även om vi arbetat tillsammans med hembygdsföreningen, säger de båda.


Recensent i GT
Båda har varit pensionärer sedan drygt tio år tillbaka i tiden och de har båda en bakgrund som universitetslektorer.

Anita som i grunden är jurist har arbetat med mänskliga rättigheter som specialitet. Hon var med och startade föreningen Kvinnorätt och har varit föreståndare för Centrum för kvinnoforskning.

Leif har lång erfarenhet från Dramatiska Institutet och Scenskolan i Stockholm sedan 70-talet där han varit teorilärare i bland annat historia och samhällsanalys, på senare tid med en viss tyngdpunkt på lokalspel och arbetarspel.

- Det började för min del med det historiska efterspelet till Sture Karlssons pjäs om Norbergsstrejken, det första stora arbetarspelet i Sverige, och sedan har jag bidragit med historisk forskning om bland annat pjäsen "Johanna från Kallhäll" och flera andra, berättar Leif som numera också är knuten till Gotlands Tidningar där han recenserar historisk litteratur.


På Arkivcentrum
Releasen av den nya boken sker inte i Ronehamn, vilket kanske förvånar en del, istället sker det på Arkivcentrum i Visby. Det beror troligen på alla de timmar de spenderat där tillsammans under de senaste åren, då boken vuxit i omfång från att vara en uppdaterad version av Axel Krokstedts "En vandring i Ronehamn" till att också vara en historisk skildring av handelspatronerna och deras handel med Ronetraktens bönder.

Under sin forskning om Rones historia har de dragit igång studiecirklar och seminarier i hembygdsföreningens regi, men det var ändå spänningarna mellan handlarna mitt i en bondesocken som de båda tyckte var det mest intressanta.

Boken kommer också att sätta in Ronehamn i Sveriges och hela världens historia, där Bodiscos landstigning söder om Ronehamn drog in Tsar Alexander och Napoleon i den historiska handlingen, senare all sjöfart från Ronehamn mot Tyskland, Polen och Danmark.

Och naturligtvis planerna på en järnväg från Visby till Ronehamn, det som sedan bara blev en liten bibana från Hemse.


Från hus till hus
Den andra delen av boken blir en mera traditionell historia om husen i Ronehamn, från 1600-talet och fram till våra dagar.

- Det blir en vandring från hus till hus - ända från Halor till Hus, berättar Anita Dahlberg.

- Här stannar vi till och blinkar lite mera mot de traditionella sockenböckerna, förklarar Leif.

Under arbetets gång har de hittat massor av nya fakta och samlat fotografier. Men själva skrivandet har de gjort gemensamt.

- Vi har suttit bredvid varandra och det har varit ett integrerat arbete även när vi bearbetat och försökt korta ner, säger Anita.

Slutresultatet kommer de att redovisa i morgon torsdag den 28 juni. Gotlands Tidningar återkommer naturligtvis med en recension av boken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!