Historien om villastaden Visby
De flesta av bokens nya bilder är tagna av Lars Bäckman. Här stadsäga 704 ritad av Emanuel Hejdenberg 1932.
Foto:
Också den del av Visby som ligger utanför murarna har en historia, värd att berätta..
Det där har Lars Bäckman och Fredrik Blomgren tagit fasta på och skrivit boken "Visby - staden utanför murarne (jo, det skall vara "e" på slutet). Boken är utgiven på Gotlandica förlag i Klintehamn.
Boken berättar om vad författarna kallar Visby villastad, det vill säga bebyggelsen utanför ringmuren. Spännande, intressant, läsvärt. Man undrar bara; varför har ingen skrivit det här långt tidigare?
Ingen av författarna är egentligen expert på området. Lars Bäckman, tidigare syokonsulent, är informationsansvarig på länsstyrelsen. Fredrik Blomgren är lärare på KomVux. Men bägge har ett starkt intresse av hus; Lars har läst bebyggelsehistoria, Fredrik har pluggat konstvetenskap med inriktning på arkitektur.
*
Det handlar inte om hela 1900-talet utan perioden 1895 till 1939. 1895 därför att kring sekelskiftet var utvecklingen stark och man började äntligen bygga bort nöden, slummen och trångboddheten i innerstan. Skitlukten också, höll jag på att säga, men den var nog kvar en tid - och kändes också utanför murarna där husägarna gärna höll en gris eller två.
Slutåret 1939 är ju krigsåret, och sen dröjde det länge innan en ny och annorlunda utveckling kom igång. Då med de stora områdena med flerfamiljshus; Länna, Visborgsstaden, Vitkålen med mera. Man kan hoppas att de två författarna återkommer också till den perioden.
Åren 1895-1939 byggdes cirka 800 hus utanför murarna. Författarna har försökt hitta ritningar till dem, men bara hittat knappt 300. Mycket beroende på att stora delar av dagens Visby inte låg inom Visby stads område utan tillhörde Visby landsförsamling. Och då krävdes inga stadsplaner och bygglovsritningar!
Även inom stadens domäner var det i början lite si och så med stadsplaner, och det dröjde ända in på 30-talet innan det kom en mera modern stadsplan att bygga efter.
*
Förutom ritningar och protokoll har författarna letat i de gamla adresskalendrarna och på så vis fått fram vem som bodde i de olika områdena. I början var det mest arbetare, främst söderut där till exempel grosshandlaren O S Björkman köpte mark och styckade av. Också Visby cementfabriks chef, Allon de Jounge, köpte in tomtmark på söder och lät sina arbetare bygga där. Författarna spekulerar om att storstrejken därför inte fick så stor genomslagskraft i Visby - husägande arbetare är inte lika stridsbenägna!
Boken berättar om olika byggnadsstilar och om arkitekterna - varav endast en av 32 var utbildad arkitekt. I övrigt var det ingenjörer, byggmästare och ibland husägarna själva som ritade husen. Stilarna var blandade, men på slutet dominerade diverse typer av funktionalism.
Till de flitigaste arkitekterna hörde Emanuel Hejdenberg, många ritningar är signerade också av Thure Pettersson, L Å Bergström var en arkitekt med stor bredd och Karl Norberg presenteras som en klart lysande stjärna under 1930-talet med sina funktionalistiska idéer.
På 30-talet kom kataloghusen, alltså monteringsfärdiga hus man köpte per katalog främst från Småland. Billigt, men alla var inte förtjusta. Lubbe "Lort-Sverige" Nordström kallade dem "pappkartonger".
*
Bokens mest intressanta avsnitt lyfter fram område för område och visar när bebyggelsen startade, vilka stilar som gällde, vem som ritade husen och vem som bodde här.
Man blir nyfiken på många hus, men vill man veta var de står får man jobba en aning. Bara kvartersnamnet anges - som till exempel Vipan 16, Pilen 7, Lodjuret 4 - och då får man leta och leta på försättsbladens kvarterskartor. Det hade varit enklare om man fått veta också gatunamnen, men å andra sidan är det här ett bra sätt att lära sig stans kvartersnamn.
En verkligt intressant och spännande bok, och dessutom vacker och välgjord. Här finns gott om illustrationer, mängder av ritningar och många, många bilder i en mix av både nytt och gammalt, det gamla mest från Falcks och Holmerts fina bildarkiv.
Något man saknar är en presentation av författarna, endast namnen nämns, och man reagerar också på att en del bilder är väl gråa i tonen.
Och en sak är säkert - du kommer att se på Visby med helt andra ögon när du läst boken. Titta efter hus med olika byggnadsstilar, studera avslöjande detaljer, fråga dig om de är gamla kataloghus, hus från första egnahems-tiden och så vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!