Historiska föreningen vill lyfta fram forskningen på Gotland

Trots den historiskt levande miljö som råder i Visby och på Gotland är det svårt för historiker att få jobb här på ön. Därför bildades i fjol "Högskolan på Gotlands historiska förening" för att uppmärksamma några av problemen. Dessutom kommer föreningen att publicera sig i en återkommande årsbok där de ska presentera det senaste inom gotländsk historisk forskning.

Tre av medlemmarna i "Högskolan på Gotlands historiska förening", Ronnie Lundin, ordförande Torsten Daun och professor emeritus Nils Blomkvist, som alla vill uppmuntra den historiska forskningen på Gotland.

Tre av medlemmarna i "Högskolan på Gotlands historiska förening", Ronnie Lundin, ordförande Torsten Daun och professor emeritus Nils Blomkvist, som alla vill uppmuntra den historiska forskningen på Gotland.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2009-02-10 04:00
Ett avgörande problem för en liten högskola som den i Visby är svårigheterna för studenterna att gå vidare från grundutbildningen till doktorandstudier och forskning. Här har studenterna vid universiteten mycket lättare att komma till.
De menar tre av medlemmarna i nybildade "Högskolan på Gotlands historiska förening", professor emeritus Nils Blomkvist, fil mag Torsten Daun, som också är ordförande i föreningen, och fil kand Ronnie Lundin, som GT träffat för att uppmärksamma föreningens arbete.
- Många av oss med historiska examina hamnar på helt andra arbetsplatser, exempelvis Försäkringskassan där jag själv hamnade tillsammans med flera av mina studiekamrater, berättar Ronnie Lundin som studerade vid Högskolans Europaprogram för några år sedan.
Jobben för historiker är alltså begränsade trots världsarvet Visby och alla övriga historiska vingslag som rört sig över Gotland. Jobb kan emellanåt finnas hos Riksantikvarieämbetet eller länsstyrelsen, men de få jobben handlar oftast om chefpositioner.
Även lärarjobben är ganska få.

30-tal aktiva
Men genomströmning av studenter vid historiska avdelningen på Högskolan har varit stor de senaste åren även om det är en viss minskning just nu. Men det lär säkert bli fler studenter det närmaste året - så är det alltid när lågkonjunkturen slår till, menar Nils Blomkvist.
Högskolan genomför även studier på distans.
Föreningen, som rekryterar sina medlemmar bland de som studerat vid Högskolan och även de yrkessysselsatta historikerna på ön som håller på med forskning, kan i dag räkna in ett 30-tal aktiva medlemmar, men nu ska man bjuda in alla de 7-800 som studerat historia i Visby.
- Det gäller för oss att lyfta fram den forskning som bedrivs här på Gotland, säger Torsten Daun.
Gotland är historieland, men mycket av historien har handlat om medeltid och vikingatid.
- Men det finns även en modern historia, exempelvis vad som hände på och runt ön och i Baltikum under andra världskriget, men nu har även turismen blivit ett ämne för historiker, säger Nils Blomkvist såsom lärare vid Högskolan gärna bistår och rådger sina studenter vid de mest skiftande ämnen.
- Det kan handla om varför hällristningarna målades röda - till Carl Mikael Bellmans bibelparodiska dryckesvisor.
- Det har visat sig att Bellman var insyltad i Hattpartiet och att hans sånger fungerade som den tidens protestsånger, berättar Nils Blomkvist.

Två arbetsgrupper
"Högskolan på Gotlands historiska förening" har två arbetsgrupper igång just nu och den första arbetar tillsammans med Högskolan för att arrangera konferenser och internationella seminarier, exempelvis Östersjöseminariet.
Den andra gruppen arbetar som redaktionskommitté där det stora målet är att varje år ge ut en årsbok med namnet "Umes - Tidskrift för Högskolan på Gotlands Historiska Förening".
- "Umes" är initialer för de latinska orden "Universitas magistrorum et scholarium", sammanfattningen av lärare och lärjungar, förtydligar Torsten Daun.

Samarbete med GT
Föreningens medlemmar kommer också i samarbete med GT att recensera en del viktiga historisk litteratur och artiklar, så föreningens arbete kommer även att spilla över till förmån för GT:s läsare.
Här kommer troligen läsarna att få insyn i de krockar som finns mellan arkeologer, som mest arbetar med förhistorisk tid, och historikerna som sysslar med forskning i källmaterialet från historisk tid.

Etisk diskussion
Ett exempel kan bli utgrävningarna vid Galgberget där arkeologerna gräver fram gravarna efter de avrättade personer som där skett, medan historikerna redan kan namnge många av de begravda då namnen finns protokollförda.
Detta kan bli en intressant etisk diskussion och det vill den nya historiska föreningen gärna uppmuntra.
Historia är som bekant inte bara våra kungar, även om trenden i detta fall svängt tillbaka något, medger våra historiker.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!