Högskolan med och tar fram ny standard för bevarande

Kultur och Nöje2004-11-11 06:00
Tor Broström, Högskolan, är Gotlands representant i det nya europeiska projekt som ska ta fram gemensamma riktlinjer för hur vi bättre ska bevara vårt kulturarv.
Målet är att säkra Europas rika kulturarv i form av fornminnen, byggnader och föremål för kommande generationer.
SIS, Swedish Standards Institute, är Sveriges representant i projektet.
Förstörelse av byggnader och föremål pågår ständigt. Något som är märkbart inte minst på Gotland med det stora antalet fornfynd, kyrkor, ruiner och ringmuren. Bättre metoder och material skulle kunna förlänga livstiden för föremålen och minska underhållskostnaderna. I dag används olika metoder för bevarandet av kulturarv och variationen i terminologin mellan olika länder är ofta ett problem vid det internationella samarbetet, konstaterar Siv Velander, projektledare på SIS i Stockholm.
Mot denna bakgrund har den europeiska standardiseringsorganisationen CEN beslutat att starta ett standardiseringsprojekt kring bevarandet av vårt kulturella arv. Inom projektet kommer man att arbeta med terminologi och övergripande riktlinjer, miljöns påverkan (inomhus- och utomhusklimat) samt konserveringsåtgärder, till exempel utvärdering av metoder och produkter.
? Gemensamma standarder skulle underlätta vid utbyte av information, så att experter som arbetar med vårt historiska arv pratar samma språk. Förhoppningen är också att utarbeta riktlinjer för analys och material som används vid bevarande av byggnader och föremål, säger Siv Velander.
De som deltar i projektet från svensk sida genom SIS är Riksantikvarieämbetet, Svenska kyrkan, Riksarkivet, Kungliga biblioteket, Göteborgs universitet samt företag med inriktning på området. Och således Högskolan på Gotland.
Det är Tor Broström som är gotländsk representant. Han doktorerade 1996 i ämnet energiteknik och har bland annat arbetat med klimatet i de gotländska kyrkorna.
? Han är svensk expert i en av arbetsgrupperna som jobbar just med miljö och klimat och representerar också Svenska kyrkan i det här sammanhanget och i den arbetsgruppen hade man möte så sent som i förra veckan. För klimatet hoppas vi kunna göra standard för gränsvärden.
De gemensamma standarder som är målet med projektet kommer att ha betydelse för alla företag och institutioner som arbetar med gamla byggnader och konstföremål i exempelvis kyrkor och museer. Men det är inte säker att allt går att standardisera, konstaterar Siv Velander.
? Då kan det i stället bli aktuellt med riktlinjer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!