Vad många inte vet är att den något bortglömda pseudovetenskapens teorier faktiskt ligger till grund för vår moderna vetenskap.
Glöm stenen
Anders Sebring, scenmagiker och en av karaktärerna i showen Magikergränd, bjuder in till en spektakulär orientering i alkemins historia.
- Ämnet är inte så tungt som det låter, skrattar Anders. De gamla alkemistiska teorierna ligger väldigt mycket i tiden. De flesta har väl förhoppningsvis släppt tanken på att hitta De vises sten, det magiska ämne som sades kunna förvandla bly till guld och förlänga livet. Men teorierna om den spirituella och kroppsliga reningen är i allra högsta grad levande, även om de i dag används mer symboliskt.
En bluff
Intresset för alkemi uppkom under studierna i vetenskapsfilosofi.
- Vetenskapsfilosofi och alkemi möts vid några tillfällen. Jag fick chansen att förkovra mig i alkemin och då föddes idén att göra en medicinshow. Du vet, en sådan där bluff- och bågshow där alkemisten botar spetälska, blindhet och brutna ben med sitt livselixir. Tillsammans med resten av gänget i Magikergränd fick jag chansen att ge liv åt den lögnaktige karaktären Arkadia.
Med scenmagi illustrerar Anders alkemisternas syn på omvärlden och reder ut en och annan tokig teori.
- Många teorier har ju faktiskt visat avkastning, men lika många var heltokiga. Som teorin att alla ämnen på något sätt ingick i en cykel, och genom att fullända denna skulle man kunna förädla det mest orena ämne till guld. Med lite trolleri illustrerar jag hur det skulle kunna ha sett ut i ett alkemistiskt observatorium under forskningsprocesserna.