Maria Wessman Klintberg har ännu inte hunnit fundera över vad priset innebär för hennes egen del eller hur det förpliktigar. Hon är den tionde pristagaren och de som tidigare fått priset är alla män.
- Jag står nog för något annat och det är kul att Bacchii Bröder vill uppmärksamma körsången, säger Maria.
För det är som körledare Maria har fått mest uppmärksamhet, även om hon genom åren vid många tillfällen förnöjt en bred publik med sin egen röst. Allt från folkmusik, kyrkomusik till jazz.
I dag är hon engagerad som ledare för en handfull gotländska körer, plus att hon undervisar ett 25-tal sångelever genom sitt arbete på Kulturskolan.
Väst upp med musik
Maria Wessman Klintberg tillhör den skara som fått uppleva att växa upp i ett hem fyllt av musik. Pappa var kantor och mamma sjöng i kören samt undervisade pianoelever. Alla syskonen har sysslat med musik, en syster är chef för Göteborgssymfonikerna och en bror är numera delägare i familjeföretaget Wessmans musikförlag, liksom maken Örjan.
- Jag var sex år när jag själv började sjunga i kör och bara 15 år när jag stakade ut min framtid. Efter gymnasiet studerade jag till rytmiklärare vid Dalcroze-seminariet i Stockholm, en pedagogisk metod som innebär samspel mellan musik och rörelse.
Studierna har hon sedan byggt på med musiklärarbehörighet och körpedagogexamen vid Musikhögskolan.
Den egna solistkarriären började någonstans i 70-talets musikrörelse, då sjöng hon i Slitebandet Stamp från kön.
Senare var hon en i folkmusikgruppen Blomster i ängen som sjöng gotländsk folkmusik och för 25 år sedan sjöng hon jazzstandards med Roland Glittnes orkester.
Social samhörighet
I dag träffas hon säkrast vid någon körrepetition med Capella Gotlandica, ungdomskören La Scala eller barnkören Bruna bönor. Hon leder också personalkören vid Riksantikvarieämbetet och en Scenkonstensemble och på sin fritid sjunger hon i domkyrkans Distlerensemble.
- Just nu jobbar Cappella Gotlandica med musik av min ungdoms hjältar, The Beatles, till en konsert i mars och i maj blir det 20-årsjubileum med en del nyskriven musik, bland annat av Mirjam Tally.
Hon tar gärna tillfället i akt att slå ett slag för körmusiken, på alla nivåer och i alla sociala sammanhang.
- Forskare har på många sätt beskrivit körsångens positiva betydelse. Den dämpar stress, har en läkande effekt, skapar social samhörighet och tränar upp människors samspel trots olika bakgrund, politisk tillhörighet och social status.
- Vi skulle ha en bättre värld om alla sjöng i kör, det borde världens ledare ta till sig, menar Maria Wessman Klintberg.
Höra henne sjunga
Så många egna framträdanden på solistscenen har det inte blivit under senare tid för Maria, men när hon själv ska ta emot "Vandringskäppen" nästa söndag den 26 februari så kanske vi också får höra henne sjunga.
Förutom att ge något smakprov, där delar av hennes körer medverkar (eftersom det är sportlov), så kanske hon kommer att sjunga något tillsammans med äldsta dottern Linn.
Hela programmet är ännu inte klart, men förutom Bacchii Bröder blir det framträdande av Ida Rickardsson och Lee Gotvik, konstellationen Valman, Shilling och Tholin, samt Ante Fröberg med vänner, med flera.