Tove Krogius-Heikel studerade litteraturvetenskap och filosofi på universitetet i uppväxtens Helsingfors. Det var också där hon sedan började arbeta på tv, som redaktör på de svenskspråkiga tv-nyheterna.
Hon jobbade också med undersökande journalistik och mer och mer med kulturprogram innan hon hoppade av för utbilda sig till psykoterapeut, det som blivit hennes huvudsakliga arbete de senaste 20 åren.
Som psykoterapeut i en värld där teknik upptar så mycket av människans medvetande, har hon funderat mycket över begreppet tid.
- De flesta kanske tänker på tid som klockan, eller kanske på livstiden som ett tidsspann. Men jag har upptäckt att tid också är tradition och tidigare generationer och att det är viktigt att överbrygga den klyfta som vi skapat i vår teknologiska tid, säger Tove Krogius-Heikel.
Somrar i När
Tove Krogius-Heikel bor numera i ett äldre hus i finska Borgå och för fyra år sedan köpte hon tillsammans med sin man ett åretruntbonat fritidshus vid Västlands i Vamlingbo.
Steget var egentligen inte så långt, redan som tonåring tillbringade hon många somrar i När på Gotland för sitt då största intresse - ridning.
Och tillbaka på Gotland upptäckte hon hur närvarande tiden är här på ön.
- Vastarna, ringmuren och framför allt kyrkorna är bärande länkar till tidigare generationer, trots att teknologerna försöker amputera traditionen som vi alla behöver för att förstå livet, säger Tove.
- De gotländska kyrkorna är så fina, de erbjuder en atmosfär som inte längre lyfts fram.
Berättar med bilder
Då, under den tid hon arbetade med tv, fanns det fortfarande pengar att arbeta med bilder, att berätta i bilder och att ge bilden huvudrollen.
- Jag tror att verbal fasta då och då är nyttigt för oss människor, säger hon.
Under sina besök i kyrkorna på Sudret fick hon idén till sin fotobok.
- Jag vill lyfta fram interiörerna, de flesta medeltida, som kan tala direkt till oss i vår tid. Det går att höra och förstå dessa budskap om man ger sig tid, säger Tove Krogius-Heikel.
Boken har en kort, kort introduktion, sedan låter hon sina långsamma fotografier från de fem kyrkorna på Storsudret tala för sig själva.
Diskussion om tiden
Bilderna består ofta av detaljer från målningar eller skulpturer, där motivet eller hantverket talar för sig självt. Och för att förankra platsen blandar hon upp fotografierna från kyrkorna med några slumpvis valda naturbilder.
- Här har jag använt magkänslan, avslöjar hon.
Hon tror att fotoboken bör ha intresse på Gotland och hon vill gärna vara med och introducera en diskussion om tiden och vårt förhållande till bilder.
- Jag har fått respons på boken ända från Japan, berättar hon.
Gotland har blivit allt viktigare för Tove Krogius-Heikel och hennes man och nyligen skaffade de även ett hus i Visby.
- Vi överväger att flytta hit för gott, även om vi älskar vårt 1700-talshus i Borgå, berättar hon.
Fotoboken finns på de flesta av Gotlands bibliotek, och även till försäljning på några ställen som Fornsalen, Domkyrkan och på Bokia.