Hon kan lära dig att lura hjärnan

Ser det annorlunda ut inne i huvudet på en konstnär än alla oss andra? Troligen inte, men kanske har konstnärer och andra innovatörer lärt sig att använda båda hjärnhalvorna samtidigt.Nu kan du låta dig inspireras av konstnären och innovatören Mia Grönkvist-Olsson som startar kurser på Slite Utveckling och på tisdag kan vinna en nationell innovationstävling.

4 000 stygn. Mia Grönkvist-Olsson visar sitt textila verk "Stora L" som blir det enda gotländska bidraget vid en utställning under Hansedagarna i Lüneburg i månadsskiftet juni-juli. Bilden av en mun som uttalar "L" är skapad av 4000 korsstygn.

4 000 stygn. Mia Grönkvist-Olsson visar sitt textila verk "Stora L" som blir det enda gotländska bidraget vid en utställning under Hansedagarna i Lüneburg i månadsskiftet juni-juli. Bilden av en mun som uttalar "L" är skapad av 4000 korsstygn.

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-25 04:00

Mia Grönkvist-Olsson, konstnär från Slite med en lång erfarenhet som bildpedagog för både barn och vuxna, anser att samhället skulle ha mycket att vinna genom att utnyttja konstnärerna på ett bättre sätt.

Hon har själv funderat mycket över vad kreativitet är och hur vi människor bättre kan utnyttja denna inneboende sprängkraft.

- Det handlar om att på ett medvetet sätt komma i kontakt med sin högra hjärnhalva, exempelvis genom att teckna och arbeta med färger, säger Mia Grönkvist-Olsson.

Vår vänstra hjärnhalva hanterar det logiska, det tidsbundna - ordning och reda helt enkelt.

Den högra som helt saknar tidsuppfattning hanterar det intuitiva tänkandet och allt det som är svårt att formulera i ord.

- Vi använder båda hjärnhalvorna exempelvis när vi kör bil, skulle vi bara använda vänster halva skulle vi antagligen inte våga ge oss ut på vägarna, menar hon.


Lurar hjärnan
Trots detta är det i dag oftast den vänstra hjärnan och det logiska tänkandet som uppmuntras. Få uppmanas att bryta traditioner och gå utanför boxen.

- Men för att få verktyg för att återta den kreativitet vi föddes med gäller det att lura den vänstra hjärnan att slänga över de problem som ska lösas till den högra. Det kan man göra med olika övningar, exempelvis med en penna i handen, menar hon.

- Många konstnärer, filosofer eller innovatörer kan vittna om att det finns en process mellan frågeställningen och själva lösningen, en "ruvningstid" som kan vara kort eller lång. Därför är det viktigt att lära sig arbeta på ett mer intuitivt sätt, menar Mia Grönkvist-Olsson.

Mia Grönkvist-Olsson har en lång erfarenhet av pedagogisk verksamhet. Hon har arbetat mycket med barn och ungdomar, men även med pensionärer, långtidssjukskrivna och även företagare.

Från den i juni kommer hon att erbjuda utbildningar och inspirationskurser i olika paket vid Slite Utveckling.

- Jag tror att efterfrågan kommer att öka i framtiden, i synnerhet som ämnet bild inte längre är obligatoriskt på alla nivåer i skolan, säger hon.


"En drös av ideer"
Själv är hon också aktuell i tävlingen My Mission, en rikstäckande innovationstävling i fyra kategorier som avgörs på tisdag den 29 maj på Brewhouse i Göteborg.

- Jag har alltid haft en drös med olika utvecklingsidéer i skallen och anmälde mig med en teknisk lösning som kommer att beröra många människor.

- Nu är jag i final i kategorin "årets nytänk". Det var över 200 inskickade bidrag och nu är jag en av fem som kan vinna förstapriset, två månader på Brewhouse för att utveckla innovationen, berättar Mia Grönkvist-Olsson.

- Och väldigt roligt är att även min dotter Kajsa Bjernestad också deltar i samma final.

På tisdag kväll vet de vem som dragit längsta strået i den kampen.

Arbetar som konstnär, medlem i KRO.

Utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.

Bildlärare på Kyrkeruds Folkhögskola i 16 år.

Projektledare “Konst för barn i skolan" i 3 år.

Uppdragsutbildningar för Donnergymnasiet, Försäkringskassan och Högskolan Gotland.

Projektledare för Öppna Ateljéer på Gotland 2004-2009.

Aktuell också vid årets Hansedagar i Lüneburg med ett textilt verk, det enda gotländska bidraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!