Hon med fåglarna - han med aporna

Sommarens utställningar på Konstmuseet väcker frågor om tidsanda och trender. Två övertygande konstnärskap från olika epoker, två möten mellan konst och konsthantverk och två konstnärer som i sina respektive tider är både traditionsbundna och nyskapande - Tyra Lundgren, "hon med fåglarna", och Mårten Medbo, "han med aporna".

APOR. En del av skulpturgruppen "Scholoyard Monkeys" som Mårten Medbo visar på Konstmuseet under sommaren.

APOR. En del av skulpturgruppen "Scholoyard Monkeys" som Mårten Medbo visar på Konstmuseet under sommaren.

Foto:

Kultur och Nöje2012-06-15 04:00

Frågor om konstnärsrollen och den konstnärliga processen är tydligast hos Mårten Medbo som för första gången på Gotland presenteras med en större retrospektiv utställning.

Hans konst och konsthantverk är oftast konceptuell, samtidigt som det också finns en viss bruksnytta. Han menar själv att anslaget är pompöst, men visst går det an att placera både eterneller och levande blommor i hans glas- och keramikvaser.

Och det har varit bråda tider och fullt upp för Mårten Medbo som öppnat ytterligare två utställningar under maj månad, både på Gustavsbergs konsthall och Galleri Molin i Stockholm.


Skolmobbning
Men nu ställer han också ut sina apor, nallar och sälar på Konstmuseet och visar upp de senaste 10-12 åren av ett mycket intressant konstnärskap.

I verket "L-ABC" (livsfarligt läge - andning, blödning, chock) har han tagit med sig erfarenheterna som deltidsbrandman vid Kräklingbo brandkår. Hans keramiska nallar är uppställda i två olika scenerier där de först ger första hjälpen sedan samlas till en debriefing.

Lika allvarligt menad är sceneriet med de keramiska aporna som vittnar om trakasserier och mobbning på en skolgård, och samtidigt visar han att konsthantverk kan ha både existentiellt och allvarligt innehåll.


Fåglar och porträtt
Tyra Lundgren är nog mest känd för sina fåglar i glas och stengods. Hon är också känd för sin koppling till Gotland och att hon verkade härifrån under så många år vid Bredkvie i Fide för att sedan donera en stor del av sina kvarlåtenskaper till Fornvännerna när hon dog 1979.

Själv menade hon att måleriet var hennes huvudsakliga konstnärliga uttryck, speciellt de 70-80 självporträtt hon målade, vilket uppmärksammats på senare tid. Här finns en lek med identiteter och könsroller, och det visar också hennes intresse för mode.

Men det finns också likheter mellan fåglarna, ett motiv som följde henne genom livet, och hennes självporträtt där blicken söker betraktaren.

På utställningen som kan delas in i tre avdelningar visas, förutom fåglarna och porträtten, också glas och stilleben, samt hantverket och industrin.


Dags igen för Tyra
Det var 15 år sedan Tyra Lundgren visades i större omfattning på Konstmuseet och nu är det alltså dags igen och att det blev så är gotländska Marika Bogrens förtjänst.

Hennes intresse för Tyra Lundgren började på Konstmuseet i Visby för många, många år sedan då hon arbetade tillsammans med Jan Brunius.

- Det var ett av Tyras självporträtt som jag inte kunde släppa och jag började studera hennes konstnärskap, berättar Marika Bogren, som inom kort lägger fram sin doktorsavhandling om Tyra Lundgrens konstnärskap, och som även skrivit den första biografin om Tyra Lundgren som nu fungerar som utställningskatalog.


Fördjupningslounge
Utställningen är ett samarbete med Norrköpings Konstmuseum, Mjellby konstmuseum, Gustavsbergs konsthall och Marika Bogren som förändrat och skapat nya inriktningar på varje plats, här med viss tonvikt på det stora material som finns i museets egna magasin.

I Konstmuseets konstlounge skapas en möjlighet att fördjupa sig i de två konstnärskapen och det konstnärsmöte som skapats här under sommaren.


Vernissagedags
Här visas bland annat filmer där både Tyra Lundgren och Mårten Medbo talar om sitt arbete som konstnärer. Här finns även texter av dem båda och naturligtvis Marika Bogrens biografi om Tyra Lundgren.

Mårten Medbo skriver också om sin pågående forskning som doktorand i konsthantverk vid HDK i Göteborg.

Utställningarna kommer att visas från den 16 juni till och med 7 oktober, och vid vernissagen på lördag medverkar Marika Bogren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!