Kulturskolan på Gotland har startat terminen. 2 000 elever har fått en plats men cirka 200 köar aktivt för en plats.
- Vi har 1 200 elever i den frivilliga undervisning och 800 elever runt om på ön deltar i projektet Kultur i skolan, berättar kulturskolans chef Matti Vuorinen.
För året noterar han en boom för stråkinstrument med fiol och cello. Sedan tidigare är gitarr, piano och slagverk de populäraste instrumenten.
Matti Vuorinen konstaterar att ju fler elever som börjar på kulturskolan, desto fler vill börja. Samtidigt fortsätter satsningarna för att minska kö och väntetid.
- Effektivisering och samordning av verksamheten har gett och ska ge mer resultat. Målet är att ta in så många elever som möjlig. Men utan fler lärare börjar vi närma oss gränsen för det antal elever som kan tas emot, konstaterar Matti Vuorinen.
Hittills har det varit möjligt att anmäla nyfödda barn till kulturskolan. Det innebär att det även finns en lång inaktiv kö.
- Vi hänvisar våra elever som inte får en plats till privata musikskolor och studieförbundens verksamhet, förklarar kulturskolans chef.
Samtidigt poängterar han fördelarna med Gotlands kulturskola med utbildade och erfarna pedagoger och deltagande i offentliga evenemang och konserter för eleverna. De som spelar ett instrument får dessutom vara med gratis i kulturskolans körer.
Nytt för läsåret på kulturskolan är att undervisning för små barn i fiol och cello enligt Suzuki-metoden återinförs. Dessutom startar pop- och rockband för elever som spelar tillsammans med lärare.
- Blåslek i Roma, öppen för alla barn mellan sju och nio år, är också nytt.
- Barnen undervisas i grupp med lärare och får prova på fyra, fem olika blåsinstrument för att sedan bestämma sig för ett, berättar Matti Vuorinen.
I teater startar en ny grupp för barn från nio år och i dansverksamheten är streetdance och modern dans nytt.
- I danslekis tar vi emot barn från 1,5 år tillsammans med förälder.
De flesta av kulturskolans elever går från skolans årskurs ett till gymnasiet men vi har också undervisning i åldrar över 20 år i instrument, körsång och dans, förklarar Matti Vuorinen.
Förutom enskild undervisning i sång och olika instrument, körer, orkestrar och ensembler, erbjuder Region Gotlands kulturskola undervisning i dans och teater.
Kulturskolan är indelad i fem distrikt med olika arbetslag i Austre, Klinte, Norr, Sudret och Visby. I distrikten jobbar lärarna både var för sig och tillsammans med olika projekt, konserter, föreställningar och temaveckor. I Visbydistriktet satsar kulturskolan särskilt på Gråbo med bland annat en planerad temavecka i höst på Gråboskolan då eleverna får prova på musik, dans och teater.