På hemorten brukar det inte vara några problem, men är man på resa kan det vara knepigare.
Det finns dock handböcker och annan information att tillgå, från Guide Michelins mer eller mindre stjärnbeströdda krogar och neråt till ganska enkla ställen, som trots detta kan vara värda besök. Man funderar oftast inte över vem som har författat denna information.
Forums förlag har nu gett ut en bok om hur det går till att utan att avslöja sin identitet skriva om restauranger, "Den hemliga gästen - Tips från en krogkritiker. Så avslöjar du fällorna och hittar guldkornen!".
Något författarnamn finns av förståeliga skäl inte angivet. Författaren råkar dock (av misstag?) avslöja sin könstillhörighet, men detta överlåter jag åt varje läsare att själv försöka ta reda på. Stina Wirsén står för omslaget och de trevliga och klatschiga illustrationerna.
Boken är indelad i fem huvudkapitel. Det första heter "Från drinken till dricksen" och handlar om hur "du lyckas med restaurangbesöket", hur restauranger fungerar och lär också ut hur man kan kommunicera med restauranganställda på deras eget språk. Handskrivna menyer kan vara en viss garanti för att stället i fråga serverar dagsfärska produkter.
Författaren skriver också lite om hygien och ger tipset att på ett tidigt stadium ta en titt på toaletterna - är det snuskigt där är det ofta snuskigt även i köket.
Kapitlet "Greatest hits" handlar om klassiska maträtter, ofta från internationella kök. Det kan vara bra att ha viss koll på dessa, så att man känner till vilka råvaror som ingår och hur de ska lagas så att man inte blir bjuden på billiga förfalskningar.
Det är till exempel inte all "Toast Skagen" som verkligen får kallas för Toast Skagen.
"Från brännvin till Bordeaux" handlar givetvis om drycker och ger råd om hur man provar vin och hur man matchar mat och vin så att det blir harmoni eller eventuellt smakkrock.
Detta kan vara ganska klurigt när det gäller asiatisk mat, eftersom man där inte förrän i sen tid haft någon tradition när det gäller kombinationen av mat och vin.
I kapitlet "Var det godare förr?" får vi ta del av något så sällsynt som svensk kroghistoria. Här möter vi givetvis Tore Wretman och en del av de övriga svenska branschlegenderna.
"Den hemliga gästen" berättar om "hvordan det hele går til" när en journalist ska bedöma en krog. Det är ett stort ansvar som ligger på krogjournalisternas axlar och vad som skrivs kan innebära liv eller död för en krog.
Författaren diskuterar också journalisternas anonymitet och hur en del krögare ligger i ständig fejd med dem, som skett (och sker) i till exempel Paris och New York och hur en del skribenter blivit portförbjudna i vissa krogar. En ordlista på nästan 16 sidor kompletterar boken.
Efterorden "Ut och njut!" uppmanar läsarna till att själva utforska krogarna. "Kom ihåg att du ännu inte har ätit ditt livs bästa måltid!"