"Hvalfångare" drog flest till bion i Rute Folkets hus
I "När det var bio i Rute, 1925-1948" skildrar Anders R bioepoken i Rute Folkets hus, byggt 1923.
Det mesta finns med: filmerna, publiksiffror, intäkter, vem som spelade musik när det var stumfilm samt vilka som jobbade med förevisningarna.
1932 blev det ljudfilm och premiärföreställning var "Kronans kavaljerer". Som bäst hade man ca 8 000 besökare under ett år. Främsta publikdragare var den norska filmen "Hvalfångare" som 31 mars 1940 drog 302 personer på sena visningen (plus 79 på första). Bion gick bra men när cementfabriken lades ner 1947 ökade avfolkningen och publiksiffrorna sjönk. Lars-Olov Eriksson berättar om dramatik när två postbåtar från Öland kapades 1675-76. Gotland var då beroende av postförmedling via Öland, oftast traden Klinte-Böda.
1 maj 1676 föll Gotland i danskarnas händer och danskarna hade det totala herraväldet över Östersjön. Något som gjorde posttransporterna mycket riskabla. Det är också danska kapare som slår till mot posttransporterna
Gerd Hedlund skilddrar en förfärlig tragedi i samband med en förlossning i Väte 1813. Det handlar om ond bråd död när en täljkniv används av en så kallade jordgumma i samband med förlossningen.
Liksom i förra numret inleder Anders R med en omfattande rättegångstext. Denna gång långt tillbaka i tiden, ett fall i rådhusrätten 1650. Huvudpersonerna är ett antal figurer ur Visbys lägre skikt som tjuvar och hälare. En skildring som ger intressanta inblickar i dåtidens leverne. Bland det stulna som sex inblandade fälldes för att ha tillgripit fanns bland annat ett järnslaget hjul, ett lamm, en galt, ett lakan, tre tennfat och en tennkanna. Sammanlagda värdet på detta och övrigt gods uppgick till drygt 130 daler. Domen blev hård: Samtliga dömdes till döden. Ofta mildrades dock dödsdomarna i hovrätten.
Under rubriken bråk och missfirmelser 1649 tar Anders R Johansson upp några timade händelser som försedda med rubriker inte skiljer sig så mycket från det helgstök som rapporteras i dagens GA en måndag. "Fönsterkross i Visby". "Skräddare misshandlade soldat". Dessutom en misstänkt dödsmisshandel i Alskog som dock avskrevs.
Närmare i tiden ligger Mickael Lundgrens rapport om "Antisemitism på Lärbro krigssjukhus 1945". Här skildras motsättningar mellan polska antisemiter och ungerska judar.
Mittuppslaget visar ett ental vackra färgbilder signerde Annette Englund. Foton tagna på olika håll i landet: Stockholm, Örebro, Västergötland samt en fönsternisch i kalkpatronsgården vid Kyllaj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!