Hyllningskonsert till Arvo Pärt

En av vår samtids mest uppskattade tonsättare, estländaren Arvo Pärt, fyller 75 år på lördag den 11 september, någonting som på olika vis högtidlighålls på flera håll världen över. Också i Visby Sankta Maria domkyrka kommer detta att uppmärksammas med en hyllningskonsert på lördag eftermiddag.

Foto:

Kultur och Nöje2010-09-09 04:00
Det är körerna Nonetten och Capella Gotlandica under ledning av Claes Holmgren och Maria Wessman Klintberg samt organisterna Rolf Stenholm och Berith Tivell som medverkar vid denna konsert.
Pärt föddes i Paide, norra Estland och fick sin grundläggande musikaliska utbildning vid konservatoriet i Tallinn. Under stora delar av 60-talet var han anställd vid Estniska Radion som kompositör och inspelningsledare. Genom kantaten "Meie aed - vår trädgård" för barnkör och orkester blev han uppmärksammad i Sovjet, tonsättningen vann första pris vid en tävling för unga tonsättare i Moskva 1962.
Trots uppmärksamheten kring hans musik blev andra verk av honom mer eller mindre bannlysta, bland annat "Credo" från 1968. Det var musik som inte passande in i den dåvarande Sovjetstatens krav på musikalisk renlärighet.

Kreativ kris
Under 70-talet genomgick Pärt vad man brukar benämna som en kreativ kris. Hans tonsättningar kom efter detta att i hög grad präglas av en återgång till den västerländska musikens rötter med den gregorianska och polyfona musiken som grund. Pärt har dock kommit att omforma detta arv på ett alldeles eget vis och det som kanske kännetecknar hans musik idag - det avskalade tonspråket och den melodiska enkelheten, har han också givit namnet "tintinnabuli". Ett begrepp som nog inte helt låter sig förklaras, men en kompositionsteknik där det långsamma tempot och det minimalistiska är några viktiga beståndsdelar.
Pärt emigrerade 1980 från det dåvarande sovjetiska Estland och kom efter en period i Wien att bosätta sig i Berlin. Han har också tidvis bott i England, nära ett ortodoxt kloster i Essex. Under senare år har han skaffat sig en bostad i Estland.
Man kan inte tala om Pärts tonsättningar utan att nämna hans upptagande i den ortodoxa kyrkogemenskapen 1974, den ryska andliga traditionen spelar en central roll för hans livsuppfattning och i hans konstnärskap.
Pärt har också engagerat sig i dagens politiska situation i Ryssland och det väckte stor uppmärksamhet när han 2006 önskade att alla konserter med hans musik under 2006 och 2007 skulle tillägnas den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja.

Dagsaktuell
I ett uttalande säger Pärt - "Anna Politikovskaja satsade hela sin talang, energi och i slutet även sitt liv på att rädda människor som blivit offer för övergrepp i Ryssland".
Pärts fjärde symfoni, uruppförd under våren 2009, tillägnades den fängslade ryske affärsmannen Michail Chodorovskij. Arvo Pärt har också gjort sig känd för sina många aforismer, bland annat "Tystnaden är inte bara given till oss. Vi måste bäras av den. Denna näring är inte mindre viktig för oss än luften vi andas". Tystnaden är ett centralt begrepp för Pärt och det är betecknande att Torsten Kälvemarks bok om Pärt har titeln "Om musiken vid tystnadens gräns".

Beställningsverk
Vid lördagens konsert framför Nonetten verken "Salve Regina" och "Littlemore Tractus".
Från läktarorgeln spelar Rolf Stenholm "Annum per annum - år efter år". Ett verk som beställdes 1980 till katedralen i Speyer i södra Tyskland för att högtidlighålla att det firats mässgudstjänster i kyrkan dagligen under 900 år.
Capella Gotlandica kommer att framföra "The Deer´s Cry", "Magnificat" samt" den korta körsatsen "Bogoróditse Djévo" som konsertens finalstycke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!