I år kommer Panikteatern med Tjechovs "Frieriet"
Denna gång blir det med Anton Tjechovs berömda komedi "Frieriet" på programmet.
Bygdegården eller spelplatsen för kvällen blir omgjord till finrummet på det ryska 1800-talsgods som handlingen utspelar sig i.
Publiken bjuds in till stämningsfull musik, vita dukar och fladdrande stearinljus.
Bland borden pilar statister från trakten omkring som pigga pigor och drängar, mat serveras, skådespelarna i sina roller konverserar publiken, stämningen brukar bli hög.
Så öppnas dörren och kvällen sista gäst anländer. Granngårdens Ivan Vasiljevitj Lomov.
Spelet kan börja.
Det blir ett frieri där rallarsvingen ligger på lur och där hjärtat får sig en omgång hos både älskande och smädad.
*
Panikteatern har valt att göra Anton Tjechovs komedi "Frieriet" som gourmetteater - en läckerhet för själ, hjärta, och magsäck- på ett värdshus som drivs av den changerade godsägaren Stepan Stepanovitj (spelad av Ronald Brandel) och hans dotter Natalja (Maud Nyberg). Pjäsens tredje person är grannen Ivan Vasiljevitj Lomov (Per-Anders Strand), som kommer för att be om Nataljas hand.
Pjäsens tre personer träder en illuster dans av småsint revirtänkande, av självhävdelse och högljudda prestigekamper. Det må handla om vem som har rätt till en bit mark eller vem som har den förnämsta hunden. Det är bara när den överspände Ivan tillfälligt tycks ha avlidit som besinningen infinner sig. Men strax är de i gång igen, med verbala - och även handgripliga rallarsvingar.
Föreställningen är cirka timmen lång och längre blir det för dem som har tid att sitta kvar att njuta av maten och kaffet.
Anton Tjechov tyckte om människor. Gästfriheten blev till något av en mani. Han lyssnade, njöt, och hade roligt. Var han då något så sällsynt som en verkligt god människa?
I själva verket var han, vilket han ofta underströk, en man med helt vanliga lidelser, aggressioner och fobier. Men han lärde sig att behärska dem. "Man måste dressera sig själv", skrev han. Om människorna kunde lära sig en smula hygglighet skulle mycket vara vunnet.
*
Tjechov började 1880 som medarbetare på den tidens populära skämttidningar. 1887 fick han med viss framgång sitt första skådespel, "Ivanov", uppfört. Året därpå kom hans första längre berättelse, "Stäppen" i en rent litterär tidskrift. "Frieriet"skrev han 1889.
Nästa längre pjäsförsök blev "Måsen" som i sin urpremiär 1896 blev ett formidabelt fiasko. Det var först när Konstnärliga teatern i Moskva satte upp föreställningen som succén infann sig och där på följde även Onkel Vanja (1899), Tre systrar (1901) och Körsbärsträdgården (1903).
Panikteatern är en fri teatergrupp som förra året fyllde 30 år. Panikteatern spelar teater för barn och vuxna på turné såväl som på den egna scenen "Den Lilla Teatern" i Uppsala. De definierar sig som skådespelarnas teater. Teatern strävar att med kvalité och engagemang nå sin publik med produktioner som kommer ur lusten och nödvändigheten att gestalta snarare än mode och marknad.
Föreställningen "Frieriet" sin premiär 1998 som lunchteater. Föreställningen ges på turné över hela landet under år 2004-05 . Den har turnérat inom Riksteatern och spelat i första hand på mindre orter.
Spelschema:16 sept: 19.30 Hejde bygdegård, Potatis&purjolöksoppa, kaffe, kaka
17 sept: 19.30 Östergarns bygdegård, Kalops, kaffe, kaka
18 sept: 19.30 Grötlingbo bygdegård, Mat, kaffe, kaka
19 sept: 19.30 Folkhögskolans matsal, Hemse, Rysk mat, kaffe, kaka
17 sept: 19.30 Östergarns bygdegård, Kalops, kaffe, kaka
18 sept: 19.30 Grötlingbo bygdegård, Mat, kaffe, kaka
19 sept: 19.30 Folkhögskolans matsal, Hemse, Rysk mat, kaffe, kaka
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!