I midsommar förbereder de sommarens utställning
Midsommardagen ägnar Lasse och Inger Åberg åt att hänga sommarens utställning på Konstnärsgården i Ala, inför vernissagen på söndag. Men först firas midsommar med blommor och sill.
Färgstark. Inger Åberg visar målat broderi och bildväv på Konstnärsgården i sommar. I ateljén växer de fram utan skisser.
Foto: Tobias Wallström
- Det är vår "read and nap-cottage", där kan man ligga och läsa och somna med boken över ansiktet, säger Lasse Åberg och pekar.
Det gamla komministerbostället från 1867 ligger undanskymt i öppet landskap. Det har varit i familjens ägo i trettio år, och Inger och Lasse Åberg vistas där varje månad.
Tiden på Gotland har dock krympt något på grund av Åbergs "MuseuM", som öppnade i Bålsta utanför Uppsala för sju år sedan.
- Men nu är vi här. Och jag tränar mig på att vara i nuet och titta på det som finns runt omkring.
På grund av arbete är det några år sedan Inger och Lasse Åberg tillbringade midsommarhelgen på Gotland. Men i dag blir det som traditionen bjuder midsommarstång och dans, dragspelsmusik och kaffe med traktens folk vid bygdegården.
- Sen plockar vi blommor och äter sill här hemma. Det är lite tragiskt med midsommar också, det börjar bli mörkt, fåglarna slutar sjunga, snart är vintern här, säger Lasse Åberg, och drar liknelsen med pessimisten som säger att glaset är halvtomt medan optimisten säger att det är halvfullt.
- Men nu är det fantastiskt!
Traditioner som midsommar och jul ser han annars som något man framför allt gör "för barnens skull". Och nu är sonen och dottern vuxna med egna familjer. Julhelgerna brukar de dock alla spendera tillsammans i Ardre.
Återhämtningsperioder kallar han vistelserna där.
- Jag tror inte så mycket på kreativitet, det är snarare "fem procent inspiration och 95 procent transpiration". Här läser och tecknar jag mycket.
- Jag har alltid en teckning på gång, just nu är det en mops med en festhatt som jag kände att jag ville göra.
På sommarens utställning, "Visuella hyss" på närliggande Konstnärsgården, kommer mest original och "sånt som folk inte sett förut" att visas. En blandning av "konstellationer" - en sorts kollage, litografier, objekt av Lasse och bildvävar och målat broderi av Inger Åberg.
Målat broderi?
- På gamla handdukar syr jag konturer som jag sen målar i, förklarar Inger och visar ett påbörjat verk i ateljén i det gamla brygghuset.
Bredvid, på den gamla vävstolen där mängder av garner hänger, växer ett färgrikt myller fram i varpen efterhand som idéerna skapas i huvudet.
- Jag gör inga skisser. Då måste jag ju göra bilden en gång till sen och det är inget kul.
I rummet intill arbetar Lasse, omgiven av en och annan gammal leksak. Han visar en av sina senare böcker, den om souvenirer.
- Den har undertiteln "en inblick i den exotiska formvärld som flyger under esteternas radar".
Grafiks formgivare, illustratör och idémänniska, inte cineast. Så beskriver han sig själv, Lasse Åberg. Ändå är det förutom Musse Pigg-bilderna filmerna med Stig-Helmer som många förknippar med hans namn.
Det kan så småningom bli en sjätte film med den egensinnige karaktären. I kravlös umgängesform arbetar Lasse och producenten på manus med arbetsnamnet "En störd nörds börd".
Och vid två tillfällen i juli spelar "Stig-Helmer experience" på Konstnärsgården, det vill säga gruppen "Jösses pojkar" tillsammans med Lasse Åberg.
Men han måste göra några avstickare till fastlandet. Först för att delta i humorfestivalen i Surahammar, då Bröderna Slut utser årets vinnare av humorpriset "Det gyllene stödet", ett cykelstöd som Lasse Åberg redan förärats. Sen för att i Munkfors mottaga årets Fridolf Rudin-pris, ytterligare ett i den långa raden av Lasse Åbergs utmärkelser.
Fast än så länge är det midsommar och han smyger omkring i tystnaden i Ardre med en egendesignad t-shirt som deklarerar "No! Artists against everything."
- Det var lika bra att klämma till med allt. Men det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret, säger han som också blivit ett gott exempel för miljömedvetna.
Han äger inte bil utan tar sig för det mesta fram på cykel. Han köper sin el från den firma han utan ersättning gjort reklam för. Och den musikal som han gjort tillsammans med Janne Schaffer åt Riksteatern, där skurkarna fröken Öken och herr Kameleont vill skövla Trazan och Banarnes regnskog för oljepalmsodling, har premiär i december.
- Men nu är vi här, som sagt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!