Identitet tema när Folkans fotoelever ställer ut i Visby

Med personligt tilltal, respekt för hantverket och visioner för bildskapandet går eleverna vid Folkhögskolans ettåriga fotokurs vidare.

Kultur och Nöje2007-04-27 06:00

Att gestalta ett begrepp, som identitet, ger många infallsvinklar och är en konst i sig. Det är en utmaning som lockat årets elever på Folkans fotolinje. 24 till antalet, och vardera representerade med en handfull bilder, tolkar var och en med sitt unika uttryck identitet. Med avstamp i det egna jaget och blicken utåt är perspektivet på en och samma gång nära och långt borta.

Med fotografen Katarina Grip Höök som kursansvarig har eleverna både skrapat på ytan och trängt djupt ner i fototeori och fotopraktik. Intresset för det hantverksmässiga i bildskapandet är märkbart och anmärkningsvärt. Detsamma gäller engagemanget för de personer och objekt som valts ut för att ge identitet åt identiteten.

Lagom. Hur lite eller hur mycket? Förebild. Hur är en sådan? Jag själv. Vem är det? Liten blir stor. Liten finns kvar, men var? Att göra utan att vara. Går det? Drömmar. Finns de? Den perfekta människan. Finns hon? Identitet. Verklighet eller en känsla? Frågor formulerade i ord och svar i fotografier ger en mångfasetterad bild av tanken på olika aspekter av identitet. Utan tolkningsföreträde lämnas betraktaren att utifrån sig själv se och förstå.

- Identitet är lite som kultur. Det är något som formas under hela livet och är både sådana vi själva väljer och sådana vi inte själva kan påverka. Identitet kan tyckas vara något mycket smalt, men lika gärna brett. Det är också så som vi som har gått fotokursen har arbetat, säger Adél Szakácz och Ivar Hallgren i ett samtal med konstmuseets intendent Angelica Blomhage.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!