Imponerande forskning om kust och kyrka

Biskop Wallin har ännu mycket att bjuda Gotlandsforskarna.

Biskop Wallin har ännu mycket att bjuda Gotlandsforskarna.

Foto:

Kultur och Nöje2010-08-11 04:00
ust och kyrka är vitala begrepp på Gotland och har gett namn åt den bok som Arkivcentrum nyligen gav ut. Här finns 16 historiska uppsatser av blandat innehåll, allt från helgonet Brigida till hamnrätter.
Bokens redaktör, historikern Per Stobaeus, är den som blandar mest. Han tar upp gutasagan, Swertingska kapellet och namnen på Karlsö och Karlsö-fåglarna, allt visande en bred kunskap hos författaren.
Det senaste gäller också Tryggve Siltberg, som också bjuder på en mix. Om präster och biskopstionden på 1500-talet, om hamnar, hamnfogdar och hamnrätt och om Jöran Wallins efterlämnade historia.
Tillsammans med Per Stobaeus visar han att forskare ännu har mer att hämta från den flitige biskopen.
Evert Melefors ger en egen teori om arve-ändelserna på våra ägonamn. Att gårdsnamnen på "arve" tyder på gårdar som gått i arv är bekant, men när det gäller ägorna, alltså åkrar och ängar, har Evert Melefors en annan tolkning.
Sven-Erik Pernler
skriver om öns S:t Jakobs-kyrkor och hävdar att Visbys S:t Jakob är den vi kallar Helge And.
Han tror sig också ha funnit fler skulpturer på ön av den irländska heliga Brigida, bilder som man trott visat heliga Birgitta.
Jürgen Beyer vid Köpenhamns universitet försöker klara ut varför skeppare från Sönderborg gav gåvor till kyrkorna i Hellvi och Rute.
Troligt svar är att de seglat så mycket på de här kalkhamnarna att de känt sig benägna att tacka för sig.
Mycket att läsa och lära, alltså. Många frågor ställs, alla får inte svar.
En mastig bok som skall tas i etapper. Den hade vunnit på en hårdare redigering, men är ju ett stycke imponerande lokalforskning som tack vare Arkivcentrum kan göras tillgänglig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!