Inbjudande fågelguide

Kultur och Nöje2006-08-18 06:00
Gotlands vita kalkstensklippor skapar atmosfär av Medelhavet. Här finns klippbranter och vidsträckta strandängar, här finns alvarmarker och ängen, sjöar och våtmarker, här finns relativt vidsträckta skogsområden och här finns Östersjöns två stora fågelberg Lilla- och Stora karlsö.
Tillsammans utgör detta förutsättningen för ett enormt rikt fågelliv men trots sin mångfald och skönhet har inte några större skaror av fågelskådare hittat hit. Nu skall det dock bli ändring på detta och därför ger Gotlands Ornitologiska Förening ut en helt ny fågelguide, "Fåglarnas Gotland".
Här berättas inbjudande om alla de speciella fågellokalerna som finns från Hoburgen i söder till Gotska sandön i norr och Holmudden i nordost. Gotland har delats in i geografiska områden och även årstidsvis. För besökare på ön ges tips om ett flertal olika rutter och vart man skall bege sig för att se olika typer av fåglar. Bland annat slås ett slag för ugglorna, en fascinerande grupp fåglar som det finns stora möjligheter att hitta, och numera häckar förutom de vanligaste arterna även berguv och tornuggla på Gotland.
I korta ordalag beskrivs 72 unika fågellokaler, först med en mera allmän beskrivning och sedan vilka fåglar man hittar under olika årstider. Till varje lokal ges också en enkel vägbeskrivning.
Medlemmarna i föreningen har bidragit med många snygga fotografier på de flesta av de arter som besöker eller häckar på ön, även några sällsynta gäster finns med i bildmaterialet, och fågelmålaren Lars Jonsson har bidragit med en handfull vackra akvareller.
Hela materialet har sedan sammanställt och fått förord och texter av Per Smitterberg.

*
Det är vällovligt och ambitiöst och själva sammanställningen av lokalerna kan också bli en sporre för gotlänningarna att själva se sin ö i ett nytt perspektiv och hitta till ställen som aldrig tidigare besökts. Må vara att en del av dessa texter är allt för kortfattade och att beskrivningen av antalet häckande fågelarter är alldeles för få. Alltför summariskt i de enskilda fallen således, men som helhet för besökande fågelentusiaster fungerar det säkert utmärkt.
Den här guiden fungerar alltså som en beskrivning till fåglarna, inte som en fågelbok, vilket är viktigt att påpeka. Därför krävs det också en ornitologisk fälthandbok när man väl är ute på fältet för att hitta nya X. Även den lista över samtliga fågelarter som setts på Gotland har delats in den systematiska ordning som följer fågelhandböckerna. Vitsen med denna lista är nämligen att förklara fåglarnas regelbundenhet på Gotland, om de är flyttande eller bara sällsynta gäster.
Ytterligare en fördel med boken är kartmaterialet. I vissa fall mycket detaljerat med både parkeringsmöjligheter och utkiksplatser inprickade.
Om man inte vill följa med på Ornitologiska föreningens exkursioner finns numera en guide att använda helt på egen hand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!