Inga bibliotek på ön kommer att läggas ner

Inget av de fem distriktsbiblioteken eller några av fritidsgårdarna kommer att läggas ner efter kultur- och fritidsnämndens sammanträde i går.Istället kommer det att göras en total översyn av hela förvaltningen för att hitta de besparingar på 789 000 kronor som ändå måste göras 2012.

Hanne Mattes som jobbar som föreståndare i Stenkyrkas bibliotek tio timmar i veckan kan andas ut. foto: tommy söderlund/arkiv

Hanne Mattes som jobbar som föreståndare i Stenkyrkas bibliotek tio timmar i veckan kan andas ut. foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2011-03-23 04:00

När kultur- och fritidsnämnden samlades i går var budgeten för 2012 den allomfattande frågan.

- Vi har nu gett förvaltningen i uppdrag att göra en organisationsöversyn och se över uppdraget för försöka hitta de besparingar som ligger över oss, sa nämndens ordförande Janica Sörestedt efter mötet i går.

Den besparing som ska göras för budgetåret 2012 är totalt 789 000 kronor, varav 335 000 berör biblioteksverksamheten, 354 000 fritidsverksamheten och 100 000 gäller inköp av löskonst.


Samordningsvinster
- Att göra en total översyn just nu när en ny förvaltningschef tillträder ligger dessutom rätt i tiden, menar hon.

Janica Sörestedt är övertygad om att det finns besparingar att göra på personalsidan.

Ett av spåren, när det gäller biblioteken, är att se om det finns samordningsvinster att göra genom att slå ihop folkbibliotek med skolbibliotek. I exempelvis Garda och Slite finns för närvarande bådadera.

- Men att lägga ner är inte tänkbart just nu, det är ju dessutom ett vallöfte, lägger Janica Sörestedt till.

Ytterligare ett spår i sökandet efter besparingen är att se över förvaltningens organisation där fyra avdelningar kräver många chefsfunktioner.

- Vi kommer nu att vända och vrida på många stenar och eftersom hela nämnden i princip är ny kommer vi att ha ett öppet förhållningssätt och högt i tak, lovar Janica Sörestedt.

När det gäller den vilande besparingen på fritidsverksamheten är Janica Sörestedt inte lika säker på att det kommer att beröra verksamheten med ungdomar.

- Hittar vi inga andra besparingar kan det bli tal om att någon fritidsgård, där skadan blir minst, görs om till träffpunkt, alternativt att som sista åtgärd, lägga ner en gård, säger Janica Sörestedt som inte tror att frågan kommer att bli aktuell.


Kallas åter ungdomsgård
För övrigt tog nämnden i går beslut att fritidsgårdarna åter ska kallas ungdomsgårdar, ett namn som ligger mera i tiden.

Dessutom har nämnden plockat ytterligare 100 000 kronor från det egna kapitalet för att initiera ett drogfritt alternativ inför årets skolavslutning. Pengarna ska i första hand användas till en bra artist som lockar ungdomar.

Därmed ska också ett nytt koncept utvecklas där den framtida finansieringen måste lösas på annat sätt.

Beslutades också att göra en långsiktig översyn och investeringsplan av regionens lokaler. Närmast ska ljudnivåerna ses över i Almedalsbiblioteket och i Ishallen.

När det gäller det kommande badhusbygget tog nämnden ett principbeslut att vara aktiva i processen och frågan kommer att diskuteras vidare vid nästa nämnd.

Beslutade projektstöd - kultur:
Solveig Faringer
får 6 000 kronor till sin kabaret "Fältpost 41 121".

Demokrati för Barns Framtid får 10 000 kronor i stöd för sitt sommarläger

Gutebälgarna fick 3 000 kronor i hyresbefrielse gällande dragspelsgalan i februari.

Gotlands Körförbund får 20 000 kronor i stöd för Gotländsk körfestival i maj.

Lars Gullinkommittén får 3 000 kronor till sin konsert i Sanda kyrka 3 juli.

Röda korsets Barn- och ungdomskrets får 8 000 kronor till sin barnfestival i juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!