Ingen fara på taket med fjärrstyrt lyft

Mobil styrning. Via sin mobil dirigerar Mats Regin från taket kranföraren som inte kan se vad han gör nerifrån marken.

Mobil styrning. Via sin mobil dirigerar Mats Regin från taket kranföraren som inte kan se vad han gör nerifrån marken.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2012-02-02 04:00

Det finns stunder då man hoppas att mobilen inte lägger av. I går förmiddag var en sådan.

Högst upp på S:t Nicolai ruin och den blivande kultudralen, nästan 20 meter över marken, stod Mats Regin, byggledare på Peab. Via Paviljongsplan och trånga passager på Nikolaigatan hade man lyckats få den enorma lyftkranen på plats i innerstan.

Under kvällen lovades stora mängder snö och blåst, varför man valde att så snabbt som möjligt genomföra det riskabla lyftet.

I kranen nere på marken satt föraren, som inte kunde se vad som hände, och pratade i telefon. Med Mats Regin som styrde allt från ovan.

- Taket vägde 14,5 ton, om vi lagt på 500 kilo till hade vi nog inte fått upp det. Nervös? Nej, om jag hade varit nervös hade det inte varit så bra, säger Mats Regin lugnt och konstaterar att allt gick helt enligt planerna.

Taket vinschades sakta ner på fyra i förväg gjutna betongplintar. Det gällde att få tyngdpunkten exakt på rätta stället, annars riskerade lyftet att förvandla bygget till en ruin.

- Det kan hända vad som helst, en sådan här takkonstruktion är det ingen som byggt eller lyft förut, säger Mats Regin, som därför ville genomföra själva lyftet utan för mycket nyfikna människor på plats.

Taket är hundra kvadratmeter stort och är ritat av den danska arkitekten Finn Larsen på företaget Exners Tegnestue som också ritat resten av ombyggnaden.

Klätt med tjocka blyplåtar smälter det väl in bland de andra takkuporna på Nicolai ruin. Här var fram till 1900-talets början en plats dit folk tog med sig fikakorgar för att njuta av utsikten, eftersom man kan nå taket också via en gång i ruinens ena gavel.

Tack vare att hela kultudralen nu har försetts med tak ska det rymmas 700 sittande gäster, även när det regnar. Inne i ruinen pågår en febril verksamhet. Den höj- och sänkbara scenen med tillhörande hiss är en nyhet, hörslingor och ett slätt golv med kalkstensskivor från Norrvange ska underlätta för besökare med särskilda behov.

- Nu blir det lättare att rulla in en flygel här, säger Ulrika Mebus som sedan starten 2007 fram till i höstas varit projektledare på Gotlands museum som lämnar över verksamheten till Kultudralen AB.

Inklusive förstudier och forskningspengar ligger budgeten på cirka 30 miljoner kronor. Annica Grönhagen har tagit vid som projektledare och i maj 2013 räknar man med invigning. Då ska också en sidobyggnad och arbeten i parken utanför vara färdiga.

Men redan till sommaren är verksamheten igång. Enligt Ulrika Mebus håller programgruppen just nu på med planeringen och man tänker sig en öppningskonsert i början av juni med gotländska artister. Då är det skönt att taket är på plats och att de stora öppningarna i fönsterbågarna delvis täckts med glas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!