Vid debuten i våras överraskade den unge gotländske författaren Kristofer Ahlström, numera boende i Stockholm där han också arbetar som frilansjournalist, en hel kritikerkår. Även i Gotlands Tidningar överöstes "Bara någon att straffa" med beröm.
"Romanen utspelar sig på Fårö, där köpstarka fastlänningar tar över det karga landskapet och gör det till Sitt Paradis under några sommarveckor.
Generationers slit och oro för brödfödan är över. Gårdarna köps och förändras av folk utan känsla för historien. Träddungar huggs ner för havsutsiktens skull. Skyltar varnar för Privat område.
Kristofer Ahlströms analys av Det Nya Landet är lika träffsäkert elak som välformulerad", skrev Birgit Zandfeldt i sin recension.
Boken skapade också en het debatt, inte minst i Dagens Nyheter.
- Min utgångspunkt har varit avfolkningen och huspriserna på Fårö som stigit till 17 gånger taxeringsvärdet, sa Kristofer i en GT-intervju inför sin debut.
Vänsterpositionering
Debatten har också handlat om vilken positionering romanen har, är det höger eller vänster på den politiska skalan?
Vid ett författarmöte på Almedalsbiblioteket svarade han mycket svävande på den frågan, men efterhand och i en intervju med Borås Tidning inför prisutdelningen i går kväll erkänner Kristofer Ahlström att han har tagit en tydlig vänsterpositionering.
- Jag skäms lite för att jag tidigare fegade ur på den frågan, jag har ju ett samhällsansvar att stå för det jag tycker, säger han i dag.
Just nu skriver Kristofer Ahlström på sin uppföljande roman. Om han hade vunnit "Debutantpriset" som är på hela 100 000 kronor, skulle det förändrat förutsättningarna drastiskt.
- Då kunde jag köpt mig tid att skriva färdigt romanen, som denna gång handlar om ett tvillingpar i Stockholm. Boken ska ge min syn på välfärdssamhällets uppgång och fall, om hur nyliberalismen tar över, förklarar Kristofer Ahlström för Borås Tidning.
Uppföljare på gång
Just nu håller också hans förlag Forum på att förhandla med ett svenskt filmbolag om filmrättigheterna.
- Eftersom det fortfarande bara är på förhandlingsstadiet vet jag inget mera att berätta om detta, säger Kristofer.
Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning och juryns ordförande, är mycket nöjd med alla de fem nominerade författarna till årets pris.
Så här skrev juryn om Kristofer Ahlströms nominering:
"För en roman som med säker gestaltning och uppdriven känsla för ett ölandskaps rastlösa föränderlighet skildrar ett sorgearbete som inrymmer och försonar barnslig kärlek och den skam som väcker ångest."
Samhällskritik
- Först och främst vill jag framhålla den språkliga skärpan hos alla de fem nominerade, säger Lena Kvist.
- Och årets trend är den samhällskritik som går att utläsa ur böckerna, främst och argast hos Kristofer Ahlström, men också med tre av de övriga, säger hon.