Inte mycket filmande i Fårösund

Missnöjet gror bland flera utbildade filmarbetare.

Senaste filminspelningen i Fårösund var Johan Brisingers "Änglavakt" med Michael Nyqvist och Izabella Scorupco i huvudrollerna. Sedan dess har Independent Group tagit över driften och marknadsföringen av studion, men inga filmer har ännu spelats in...
foto: gt arkiv/bengan zettergren

Senaste filminspelningen i Fårösund var Johan Brisingers "Änglavakt" med Michael Nyqvist och Izabella Scorupco i huvudrollerna. Sedan dess har Independent Group tagit över driften och marknadsföringen av studion, men inga filmer har ännu spelats in... foto: gt arkiv/bengan zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2011-02-15 04:00

I den regionala kulturplanen har satsningen på "Filmön Goland" och Kustateljén en väsentlig roll, både vad gäller arbetsmöjligheter och utbildningar, men efter ett magert 2010 i filmstudion i Fårösund hörs kritiska röster inom branschen.


Kommunen har gjort ekonomiska satsningar på Filmfond Gotland AB tillsammans med det gotländska näringslivet och kommunen har sedan flera år tagit över huvudansvaret för Kustateljén i Fårösund.

Driften, skötseln och marknadsföringen av Kustateljén har kommunen genom ett samarbetsavtal lagt över på den privata och Stockholmsbaserade bolagskoncernen Independent Group som nu driver filmateljén under namnet Gotland Film Studios.

Independent Group ska, i samarbete med Filmfonden, erbjuda produktionsservice och marknadsföra studion gentemot den nationella och internationella filmbranschen för att skapa marknad för Gotlands Filmfond AB, skapa arbetstillfällen för gotlänningar och goodwill för Gotland.

För detta har Gotlands kommun genom det fleråriga samarbetsavtalet förbundit sig att betala en väsentlig del av lokalhyran för Kustateljén i Fårösund. I pengar handlar det om nästan 600 000 kronor för 2010.

Samtidigt verkar det som satsningen har tappat styrfart. Ingen film har spelats in i studion under det gångna året och därmed har inte samarbetsavtalet genererat några inkomster. Kvar finns bara räkningen för lokal-hyran.


Missnöjet gror
Professionell filmproduktion är en av kulturlivets mest konkurrensutsatta verksamheter, och här möts det privata näringslivet med kommunala och regionala satsningar där arbetstillfällen och goodwill väger tungt i vågskålen.

Sedan Independent Group tog över driften av Kustateljén i september 2009 har aktiviteten i studion minskat drastiskt och 2010 var den i det närmaste obefintlig. Många av dem som GT varit i kontakt med står frågande inför den här utvecklingen.

De filmarbetare som under många år utbildats i Fårösund och tidigare också haft en hel del jobb med olika filminspelningar har i dag tvingats söka sin utkomst på helt annat håll och missnöjet gror.

En av de hantverkare som tidigare jobbade halvtid med filmproduktion i Fårösund kunde 2009 fakturera 16 timmar och förra året var siffran noll.


"Borde legat i Visby"
En mindre grupp på fem-sex gotlänningar har dock haft en del jobb med produktioner som ligger utanför Filmfondens och Gotlands Film Studios verksamhet - "Maria Wern" och det tyska tv-bolag som filmat Mari Jungstedts deckare.

- Här går snacket bland producenterna och filmfolk att filmateljén skulle legat i Visby. Då hade det varit fullbelagt, säger en av de inblandade.

Bland de gotländska företagen i Fårösund som engagerat sig ekonomiskt i "Partnerskap för film" för att stödja Filmfonden finns ännu ingen oro och de väntar tåligt på att verksamheten ska komma i gång.

Blir även 2011 som förra året så kommer dock företagarna på norra Gotland att reagera.


Enstaka arbetstillfällen
Samarbetet mellan Gotlands Filmfond AB och Independent Group har under det gångna året inte gett något resultat. Tvärt om har exempelvis det danska filmbolaget som under hösten spelat in filmen "Labrador", den enda film som Filmfonden satsat på under 2010, skött sig helt själva med egen personal från Danmark. De hade till och med egna kockar med sig.

Bara enstaka gotländska filmhantverkare har på egen hand skaffat en del arbetstillfällen.

En hantverkare som under hösten jobbat för danska Nordic Film och filmen "Labrador" förklarar att jobben får man fixa genom gamla kontakter.

- Independent Group verkar plocka ner eget folk från Stockholm för de få jobb som ska göras. De verkar inte vilja ha kontakt med vare sig oss gotlänningar eller några filmbolag, säger han.


Enskilda förhandlingar
Även öns filmresurscentrum Film på Gotland väntar otåligt på att verksamheten ska komma i gång. Exempelvis har de efterfrågat en prislista för filmateljéns tjänster att kunna erbjuda enskilda filmare, en förfrågan som Independent Group inte svarat på.

- De som jobbat i studion är trevliga men svaret vi fått är att detta får förhandlas från projekt till projekt och att de just nu jobbar med att upparbeta sina kontakter för framtiden, säger Paola Ciliberto på Film på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!