Internationell dag gav nya perspektiv

Nöjd. Kristoffer Warden gillade föreläsningen om hur maten ska räcka till alla på jorden.

Nöjd. Kristoffer Warden gillade föreläsningen om hur maten ska räcka till alla på jorden.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-11-08 04:00

Demokrati var temat när Internationella dagen i Hemse i går arrangerades för fjärde året i rad.

- Det passade bra när man ser vad som händer i världen i år, tycker Åsa Akre, ordförande i Sudrets teaterförening.

Det är också hon som hittat på detta med att bjuda in världen till sudermetropolen. Hon berättar att varje års tema bestäms utifrån den teaterföreställning de väljer att visa. I år blev det "Stalins skitiga näsduk" som visades efter middagen tillagad av till stor del rättvisemärkta produkter.

- Världen är ju lite större än Hemse och det är viktigt att påminna om att alla människor inte har samma villkor, menar Åsa Akre.

Föreläsningarna i det digra programmet kallades "levande böcker". Ämnena spände över flera kontinenter och liksom dagen i stort bjöd de in till möten, diskussioner, nya perspektiv och aha-upplevelser.

- Vissa kanske också provocerar, som ämnet islam gjorde förra året. Därför tyckte vi att det var viktigt att ha med det igen, säger Åsa Akre med syftning på programpunkten "Islam och muslimer i Sverige. Islamofobi - är vi sjukt rädda för muslimer" med Ziad Jamil.

Många besökare tog tillfället i akt att under Marita Dahlbys ledning prova på Chi ball. Det är en träningsform som sägs bygga på kinesisk medicin och har likheter med tai chi och yoga.

- Det var avslappnande och inte så svårt. Det ska vara självläkande och det kändes som att det rensade huvudet, tyckte Lina Gröndahl efter avslutat träningspass.

Eleven Kristoffer Warden från Donnergymnasiet hade valt att lyssna till Peter Herthelius, ordförande för Rädda barnen på Gotland, om hur matproduktionen ska kunna öka för att räcka till jordens växande befolkning.

- Det var bra framfört och bra åsikter. Han menade att med förbättrad teknik som växtförädling, gödning och konstbevattning så räcker marken.

Bland andra praktiska övningar och utställningar som ägde rum på folkhögskolan, i församlingshemmet, i Pingstkyrkan, på Kupan och på Hemsegården kunde man höra på olika kulturers musik och måla bilder av det man hörde.

Eller lyssna till Ninni Westerman, ordförande för Textil Gotland, om vårens resa till Peru som resulterat i utställningen "Textila möten i Peru". Med den vill man visa den hantverksskicklighet som lever starkt i landet trots fattigdom och svåra sociala förhållanden.

Utställningen hänger på folkhögskolan ytterligare en tid och ett nytt tillfälle att höra henne berätta om resan blir det den sista november på biblioteket i Havdhem.

Organisationer som

medverkade:

ABF

Amnesty sudergruppen

Bilda

Bomba Suecias vänner

Demokrati för barns framtid

Diakonia

Donnergymnasiet

Forum för levande historia

Gotland fairtrade island

Gotlands FN-förening

Gotlands folkhögskola

Gotlands teaterförening

Hassela Gotland

Hemse missionsförening

Ordfront

Pingstförsamlingen Hemse

Rädda barnen

Röda korset

Sensus

Studieförbundet vuxenskolan

Sudrets teaterförening

Svenska kyrkan; Alva, Hemse och Rone församling

Textil Gotland

UN women Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!