Hur kan man göra om man vill skapa en dialog där det finns utrymme för den med rasistiska eller intoleranta åsikter att byta perspektiv?
För att belysa de här frågorna har barn- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och Sudrets teaterförening valt att visa Riksteaterföreställningen "Katitzi" för låg- och mellanstadiebarnen på Gotland.
Föreställningarna visas den 16-17 februari, både i Hemse och Visby.
I samband med turnén anordnar Riksteatern föreläsningar med fokus på teman i föreställningen som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter. Regering har ju dessutom utsett 2012 till ett Romskt kulturår.
Byta perspektiv
De öppna föreläsningarna som arrangeras den 31 januari på Södervärnsskolans aula och 1 februari på Folkhögskolan i Hemse har rubriken "När blir en tankeföreställning en fördom?" och belyser skillnader och likheter mellan olika typer av intolerans och ger verktyg för att förebygga intolerans och hat.
Föreläsare är Jonathan Möller som arbetar med projektet Expo Skola och han har tidigare varit verksam som skådespelare och musiker samt arbetat på HVB-hem.
Under föreläsningen ges konkreta tips på övningar och strategier som kan bidra till att bearbeta och förebygga intolerans. Vilka åtgärder fungerar och vilka är kontraproduktiva?
Hur kan man göra för att undvika att hamna i debatt med sina elever och istället få en dialog där det finns utrymme att byta perspektiv?