Karolinerna drog nytta av rätten att fritt röra sig i landet för att driva företag och idka handel. Krigsfångarna kom att så aktivt ägna sig åt handel att det vid en tidpunkt ingav de ryska myndigheterna vissa farhågor. Det rörde sig bland annat om att handelsmännen ofta försökte undanhålla statskassan olika avgifter."
Så skriver lektorn i historia vid Moskvas Universitet, Galina Sjebaldina, i boken "Karolinska krigsfångar i Sibirien". Dessutom berättar hon att tsaren behövde specialister på det civila området.
Tsar Peter avsåg att förbättra Rysslands inre organisation och reformera den gamla förvaltningsprocessen. Hans intresse för lagstiftningen i de nordiska länderna hade vaknat och han ansåg att de politiska systemen i Sverige och Danmark nästan helt motsvarade hans uppfattning om en stark stat.
Personer med speciella kunskaper placerades i S:t Petersburg och i Moskva, men majoriteten av de 22 542 personerna i ryskt fångenskap förvisades till Sibirien.
Där placerades de hos bönder och godsherrar, men framför allt i de sibiriska gruvorna. Många hamnade även i Archangelsk vid floden Dvina i norra Ryssland och sysselsattes med skeppsbygge.
Många av de officerare som tjänstgjort i svenska armén sattes att utforska det oändligt stora landet. Sibirien var i stort sett helt outforskat av ryssarna och fångarna utförde ett omfattande forskningsarbete.
Kaptenen Philip Johan von Strahlenberg genomförde en omfattande kartläggning av landet och hans kartor kom att publiceras, inte bara i Moskva, utan även i Nürnberg.
Många accepterade erbjudandet att gå i rysk tjänst och därmed erhålla ryskt medborgarskap. Vissa med anledning av att de gifte sig med ryska kvinnor, vilket endast kunde ske om de konverterade till rysk-ortodox tro och skaffade sig ryskt medborgarskap.
I Tobolsk, väster om Uralbergen, byggdes en svensk skola. Där undervisades huvudsakligen svenska barn, men även några ryska.
Många hade som bekant familjen med sig och vanligen bestod en krigshär ungefär till hälften av soldater av olika rang och resten av anhöriga och civila yrkesutövare.
Initiativtagare till skolan var kapten Curt Fredrik von Wreech. Undervisningen bedrevs på tyska.
Galina Sjebaldina har tidigare medverkat i "Poltava - Krigsfångar och kulturutbyte", som gavs ut år 2009 på Atlantis förlag.
I den boken finns även artiklar skrivna av svenska forskare om de ryska krigsfångarnas villkor i Sverige.
Boken är intressant och ger många exempel på hur svenska krigsfångar medverkade till att forma det ryska Sibirien. Det skedde ofta i konflikt med där boende ostjaker och kalmuker.
"Karolinska krigsfångar i Sibirien" kan inte köpas i bokhandeln. Den är endast tillgänglig för medlemmar i Svenskt Militärhistorisk Bibliotek. Medlemskap kan erhållas av alla intresserade.