Intressant specialstudie kring Knut Lundmark i hans olika roller

Förr i tiden föreställde sig den så kallade breda allmänheten de flesta professorer ofta som tankspridda kufar med tillhåll i mystiska laboratorier och total oförmåga att uttrycka sig så att "vanligt folk" förstod dem. Det låg dessutom långt under deras värdighet att ta hjälp av amatörer i sin forskning eller att syssla med populärvetenskap.

Foto:

Kultur och Nöje2010-08-25 04:00
Jämfört med hur det var under min uppväxttid är dagens populärvetenskapliga utbud i massmedia fullkomligt astronomiskt. De två största publika namnen var då upptäcktsresanden Sten Bergman och astronomen Knut Lundmark. Båda var mest kända för sina radioföredrag, men också för ett antal böcker. Den senare hade också till skillnad mot andra vetenskapsmän mycket omfattande kontakter med läsare och åhörare. Idag talar man om detta som PUS (Public Understanding of Science).

Johan Kärnfelt, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, har ägnat Knut Lundmark en specialstudie under namnet "Allt mellan himmel och jord. Om Knut Lundmark, astronommin och den publika kunskapsbildningen". Till grund för boken ligger att stort antal brev som denne skrivit till eller fått från sina "avnämare" och som finns att läsa i Lunds Universitetsbibliotek. Dessutom finns i andra arkiv motsvarande korrespondens, främst i Arvid Granes arkiv i Västerås stadsarkiv.
Efter förord och inledning möter vi "Knut Lundmark i offentligheten" i hans olika roller som forskare, ämbetsman, författare och föreläsare. I "Vetenskapens publiker" möter vi hans olika "avnämare", t.ex. de "passiva" som skriver brev med beröm eller synpunkter och som inte förväntar sig svar. Den intressantare gruppen av dem är de "aktiva" som har dubbelriktad kontakt, bl.a. den tidigare nämnde Arvid Grane.

Många amatörastronomer funderade en del om universums byggnad och uppkomst och här kunde uppstå en del intressanta dialoger, beledsagat av ett kapitel om vad "Vad vetenskap kan framlocka hos okunnigt folk". Boken avslutas med en "Epilog" samt sammanfattning på engelska, en omfångsrik lista över källor och litteratur, ett mycket stort antal noter och som avrundning ett personregister.
Det finns några illustrationer, bland anat en med Lundmark i tjänsterummet i Lunds Observatorium, men tyvärr ingen riktig porträttbild. Läsaren bör ha klart för sig att den här boken inte är någon bibliografi över Knut Lundmark utan är ett exempel på hur en framstående forskare kan ha kontakt med sina läsare och åhörare och även vara mycket angelägen om att vidmakthålla dessa kontakter. Boken kräver naturligtvis en hel del av sina läsare, men har mycket att ge till de intresserade.
Titel: Allt mellan himmel och jord
Av: Johan Kärnfelt
Förlag: Nordic Academy Press
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!