Ishotell inspirerade vid designkonferensen

Kultur och Nöje2005-04-27 06:00
Hur kan design, estetik, upplevelser och bildning bli drivkrafter i skapandet av nytt företagande? Detta var själva utgångspunkten för det seminarium och konferens som under måndagen och tisdagen arrangerades på Kustparken i Fårösund och genom studiebesök ute hos olika företagare på norra Gotland.
"Drivkraft - Företagande och arbetsliv" var en nationell konferens, arrangerad av Arbetslivsinstitutet och Glesbygdsverket, med stöd av kommunen, Vasallen och Länsmuseet och naturligtvis en del av Design Gotland under Designåret 2005.
Besöken ute bland företagen, Skymnings lammgård, Fabriken Furillen, Slite stenhuggeri och Skulpturfabriken Boge var mycket uppskattade programpunkter, liksom Yngve Bergqvist från Ishotellet i Jukkasjärvi som berättade hur man tjänar pengar på att ha massor av snö, en älv och frysa vatten till is och skapa en av Europas mest omskrivna och spektakulära upplevelseattraktioner med hjälp av konst, arkitektur och design.
Nästan 150 deltagare, varav ett 30-tal från fastlandet, fick förutom att debattera design som drivkraft också höra kommunalrådet Jan Lundgren invigningstala, Staffan Bengtsson från teveprogrammet "Bästa Formen" avsluta och dessutom medverka i radions direktsändning av Studio ett från Fårösund på tisdagseftermiddagen.

*
Professor Göran Brulin på Arbetslivsinstitutet, som också är högaktuell med boken "Design för ett nytt arbetsliv - Gotland i omvandling" på Atlas förlag, kunde också berätta att han vid årskiftet blir chef för en ny satsning på Högskolan på Gotland. Arbetslivsinstitutet förflyttar då ett 15-tal tjänster till Gotland med huvudsaklig inriktning på forskning om design som tillväxtfaktor för arbete och ekonomi.

*
Visserligen blir det under Högskolans tak, men denna resurs lär bli kunskapsbyggande för hela ön och ett av de mera konkreta resultaten av Designåret 2005. Boken har dessutom tidigare uppmärksammats på den här sidan.
Kristina Torsson på Vamlingbolaget som var med och startade Mah-Jong på 1970-talet berättade om sin verksamhet och de fördelar hon mött med sitt arbete av formgivning och utveckling på Gotland. Nätverket Eldrimner är ett resurscenter i Jämtland som presenterade sina idéer om upplevelser av mathantverk och hur de stödjer mindre företagare inom hantverksmässig livsmedelsförädling.
Två representanter från Länsbygderådet i Gävleborg, Lars Neimert och Christer Kallin från Bollnäs, var på Kustparken i Fårösund för att hålla koll på vad som händer i resten av landet.
- Design är en tillväxtfaktor och vi vill få nya idéer utanför våra egna 70-skyltar, menade Christer Kallin.
- Tidigare snackade alla norrlänningar om Ams som "Alla måste söderut", nu är det "Alla måste samverka" som gäller, tyckte Lars Neimert.
Båda var glada för de ekonomiska medel de fått för att utveckla det som tidigare sköttes ideellt, att det krävs pengar för att bli en del av utvecklingen, samt att ingjuta i mod i de som deltar och bryter mönster.

*
Mycket inspirerande var Yngve Bergqvist från "Icehote"l i Jukkasjärvi, det var alla seminariedeltagare överens om. Han har placerat Jukkasjärvi i många européers medvetande genom ett långsiktigt och inovativt koncept.
- Det handlar mycket om att möta människor på rätt sätt, skaffa bra partners och hitta rätt koncept, menar Yngve Bergqvist och skickar passningen vidare till seminariet.
- Gotland måste hitta koncept för att nå målgrupper, infrastrukturer måste förbättras och fungera och sedan använda design som ett verktyg att konkurrera - att hitta det unika.
Ishotellet har jobbat med äkthet, sinnlighet, renhet och "unikitet", varje år byggs ishotellet upp och vid den här tiden på året så återgår hela skapelsen ner i älven.
Ishotellet omsätter i dag över 100 miljoner och har 50-60 årsanställda, 150 under säsongen, och många entreprenörer. Idén har utvecklats hela tiden och arbetet med byggnationen är en del av hela upplevelsen som också skapat mediala effekter och stor nyfikenhet.
- Vi har tillsammans med partners byggt fler isbarer i Stockholm och Milano och ytterligare en av dussintalet projekterade håller just nu på att byggas i London. I år når vi två miljoner personer med vår marknadsföring och om bara några procent av dessa kommer till Jukkasjärvi har vi tryggat konceptet Ishotellet som varje år besöks av 150-180 000 personer, berättade Yngve Bergqvist.
Även iskonsten och designen sprids via ishotellet ut över resten av landet och världen. Just nu visas i Milano isskulpturer inspirerade av Leonardo da Vincis "Nattvarden" som för övrigt hänger i i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano.

*
- Ishotellet gillades inte av alla Jukkasjärvibor till en början, men numera är det endast någon enstaka "holger" som alltid skall vara emot. Och som bevis för detta har Yngve numera förärats rätten att både fiska och jaga var han vill inom hela kommunen, berättar jämten Yngve Bergqvist som sedan växte upp i Jukkasjärvi.
- Man måste förstå själva förståelsen och sedan är det bara bra och långsiktig planering som gäller, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!