Jacob Felländer ställer frågor om tid och rum
Fotografen Jacob Felländer är i hetluften just nu, dels med sin tredje utställning på kort tid, dels ett vackert och påkostat bokverk om de tre utställningarna, dessutom debuterar han den här veckan som skivartist med eget band och studioplattan "Letters from the Trenches".
Foto:
*
Med sin spännande fotoutställning på Fotogalleriet utgår han från en snart hundraårig teori att jordens kontinenter en gång varit en och samma som sedan spruckit upp och ständigt är i rörelse från och mot varandra.
Alfred Wegener presenterade sin teori redan 1912 och den har varit allmänt vedertagen de senaste 50 åren. Nu frågar sig Jacob Felländer, med hjälp av sin gamla ryska kamera, om det förhåller sig på samma sätt med tiden, att det inte finns någon fast tidsvariabel att hålla sig till, att det som vi upplever som långsamt faktiskt är mycket långsammare än vad klockorna visar.
En fotograf som arbetar med ljus och tid som sina verktyg har därför ett perfekt utgångsläge att göra detta ifrågasättande, speciellt om man som Jacob Felländer har en kamera där man kan mata fram lite film i taget och göra nya exponeringar in i varandra. Ett sätt att skapa en filmisk känsla av tiden och kontinenternas ständiga rörelse.
Precis som kubisterna arbetade med att beskriva då-nu-framtid ser Jacob Felländer konstens roll att föda nya infallsvinklar och tankar.
Utställningen som först visades på populära och ansedda galleriet Aronowitsch i Stockholm skapade fina recensioner och serien med de 26 bilderna såldes slut. Tur för visbypubliken att bilderna görs i upplagor av fem.
Motiven till de 26 bilderna, varav fem visas på Fotogalleriet, har Jacob Felländer hämtat från fem olika kontinenter. Här finns också en bild tagen på Fårö med raukar som motiv. Raukar som en gång bildades vid ekvatorn och nu varit på drift sedan kontinenten delades och började glida isär.
*
Även om den nya plattan och utställningarna inte egentligen hör samman, så gör det det för Jacob Felländer. Med sin musik sprider han samma känsla som han förmedlar med sina bilder. Och det är med samma spontanitet han fotograferar som han skriver sin musik.
Enligt teorin att allt föds ur sin motsats inser han att det lilla och sköra kan upplevas bättre vid sidan av det stora och stökiga, därför finns det låtar för alla på den nya plattan.
Och som han själv med glimten i ögat uttrycker saken, det gäller att kunna "fakturera sina hobbies".
Efter studenten har Jacob Felländer delat sin tid mellan Sverige och USA där han under åtta år utbildade sig till grafisk formgivare och sedan fotograf. Under tiden i USA hann han också med att spela i en rad olika band.
Det egna svenska bandet har han plockat ihop i kompisgänget, ett "superband" som emellanåt framträder på de stockholmska indie-scenerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!