Jan Mårtensson gör bara kul saker

Homage till Homan. 1996 kom "Caesars örn" ut. Deckaren i gotlandsmiljö lockade Homansällskapet och författaren Jan Mårtensson till ö-besök i helgen.Foto: Tobias Wallström

Homage till Homan. 1996 kom "Caesars örn" ut. Deckaren i gotlandsmiljö lockade Homansällskapet och författaren Jan Mårtensson till ö-besök i helgen.Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2011-08-29 04:00

Livet är för kort för att göra tråkiga saker. Därför gör jag bara det som är roligt, säger diplomaten och författaren Jan Mårtensson.

Författarskapet ser han som en lönndörr i diplomatkarriären. Just nu skriver han på två nya kulturhistoriska böcker, den ena med och den andra utan mord.

Jan Krister Homan heter hans fiktive detektiv, kring vilket ett Homansällskap bildades för snart 30 år sedan.

- Jag skriver uteslutande för att roa mig och jag avskyr våldspornografi. Varje bok har ett tema och i mina deckare sker morden mellan kapitlen, förklarar han.

År 1996 kom Jan Mårtenssons "Caesars örn", en deckare i gotlandsmiljö med deckaren Jan Krister Homan i centrum.

Jan Måstensson beskriver den litteräre figuren som är en lönnfet, medelålders antikhandlare som älskar vaktparader.

- Jag började skriva deckare på det samhällskritiska 1970-talet. Min deckare var helt fel i tiden, säger Jan Mårtensson med ett skratt.

I helgen var han på ön tillsammans med medlemmar i det litterära Homansällskapet. I spåren efter Homan har Lummelundagrottorna, ett hus på Fiskargränd och en restaurang på Stora torget varit givna hållpunkter.

- Jag tycker om mat och mat är viktiga ingredienser i mina böcker. Det har också kommit ut två kokböcker med Homanrecept, berättar Jan Mårtensson.

En av hans egna favoriträtter är "Havannakyckling", omnämnd i "Mord i Havanna", efter ett recept han fick av ambassadören på plats.

Jan Mårtensson är en entertainer även muntligt och berättar att han var aktiv i studentteatern under studietiden i Uppsala.

- Då uppträdde jag med ett resande teatersällskap. Bland annat var vi på Murgrönan i Visby och på Bungemuseet, säger han som också var på ön i samband med kungens Eriksgata.

Under arbetet med "Ceasars örn" samlade han fakta och inspiration på ön, bland annat i samtal medarkeologen Majvor Östergren.

- Jag får en idé och börjar skriva. Sedan kollar jag fakta. Då var det Tacitus och slaget vid Teutoburg, då germanska stammar tillintetgjorde romerska legioner, som intresserade mig., förklarar han.

Han fortsätter tanken och berättar om hur en del av de romerska legionärerna bör ha kommit undan och flytt.

- En grupp kom till Gotland och slog sig ner, säger han med hänvisning till de många arkeologiska fynd med romersk anknytning som gjorts på ön.

I de två nya böcker han har på gång tar han dels avstamp i modevärlden kring Yves Saint Laurant, dels i kretsen kring svenska Linde Klinckowström von Rosen, författare och känd för sina långritter till häst, bland annat till Rom.

- Den ena är en deckare i nutid med titeln "Mord i blått". Den handlar om intriger i modevärlden och utspelas i Marrakech. Den andra är en kulturhistorisk bok med fokus på en makalös kvinna och epoken mellan 1900-talets två världskrig, avslöjar Jan Mårtensson.

Författare med finess. Jan Mårtensson berättar att han just nu skriver på sin sextionde och sextioförsta bok.
Författare med finess. Jan Mårtensson berättar att han just nu skriver på sin sextionde och sextioförsta bok.

Född: I Uppsala 1933.

Bakgrund. Diplomat, generaldirektör och författare

Aktuell: På Gotlandsbesök med Homersällskapet som följer deckarfiguren Johan Kristian Homan i spåren.

På gång: Kommer inom kort med sin 61:a och 62:a bok.

Homansällskapet: Grundades 1982 i samband med det årets Homandeckare "Middag med Döden", som utspelades i Grythyttan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!