Jan Stenmark ställer ut för första gången på Gotland
Spelar ingen roll vilken av collagen med sina underfundiga texter man tittar på. Garvet ligger ständigt på lur. Nu drabbar för första gången Jan Stenmark gotlänningarna med en utställning och i bagaget har han också en rykande färsk bild med motivet hämtat här på ön.
"Jag hade nog aldrig klagat om jag inte varit livrädd för att grannarna inunder skulle tro att det var jag som lät som en gris."
Foto:
Här har han samlat ett urval bilder från hela sin 25-åriga produktion med geografisk inriktning på Sverige. "Svensk Rapsodi" kallar han utställningen. Några av bilderna är tidigare publicerade i det dussin böcker han gett ut under de sista 20 åren, medan somliga aldrig tidigare är visade för publik.
Älskad av många
Jan Stenmark torde vara en av landets mest sedda konstnär genom Aftonbladets kultursida där hans bilder visades under 20 år.
Antalet utställningar är betydligt mindre, några gånger på Nationalgalleriet i Gamla stan i Stockholm. För två år sedan ställde han ut på Kulturhuset och även i uppväxtstaden Norrköping.
Det är genom publiceringen i tidningar och så naturligtvis hans böcker han blivit älskad av så många, men det är nog ändå ganska få som vet vem han är eller hur han ser ut.
Sedan ett drygt år tillbaka åkte han ut med badvattnet när Aftonbladet gjorde om sin kultursida och tillsatte den nya kulturredaktören Karin Magnusson. Motiveringen var "förändrad bildpolicy".
Ständigt på jakt
På fråga var han får allt ifrån och hur han jobbar med sina collage överraskar han med att han ofta utgår från texten. Han skriver mycket och så bläddrar han i alla de böcker och tidningar han samlat och ännu samlar på sig.
Ständigt på jakt efter de rätta bilderna poppar det hela tiden upp nya idéer och han beskriver arbetet som en process. Fördelen med collagetekniken är han hittar saker med kombinationen djup och humor som han inte själv skulle kunna teckna.
Hans bildbibliotek blev från början tidningen "Allt i hemmet" och han koncentrerade sig på årgångarna från 40-talet fram till och med 60-talet. Nu har han reviderat den tiden åtskilligt, till hela 1900-talet, fram till 70-talet.
Pappaledighet
Efter Konstfack jobbade han några år som bildlärare, men i och med en pappaledighet i början av 90-talet tog collagen all tid och han lade av som lärare. Det har blivit en snart 20-årig pappaledighet och den lär fortsätta...
Han berättar att han testat att teckna lite annorlunda bilder och att han fotat en del med sin polaroid, men han har ändå alltid återkommit till sitt gamla koncept där han låter bild och text "krocka".
Och så handlar det om en ständig utgivning av böcker där han gör ett urval av sina publicerade bilder. Han har följt med sin förläggare Rolf Classon genom många förlag, Togo och Galago och nu senast Kartago. Intresset för böckerna har bara blivit större och större med åren.
Senaste boken som han också säljer vid utställningen, "Storpack", är en samlingsutgåva där de båda första böckerna ingår - "Detta har hänt:" och "Det började med fåglar".
Inte till salu
Bilderna på den här utställningen är inte till salu. Att han säljer sina original hör till ovanligheterna. Den funktionen tillfredsställer han med böckerna eller upptryckta vykort.
Hemma i ateljén har han samlat på sig flera tusen bilder och collage och den här gången har han valt att visa sin bild av Sverige, sommaren och semestern.
Bered er på en rolig sommardag på "Station Tellungs" där bilderna visas till och med söndag den 9 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!