Janne Schaffer ger ut 118 låtar på tio skivor

118 låtar samlade på tio cd är världsgitarristen Janne Schaffers livsverk samlat i en liten smakfull box tillsammans med tre dvd-skivor med tre lika minnesvärda konserter. Ett 40-årigt musikliv som fått titeln "Janne Schaffer Music Story".

STOCKHOLM 20100316
Gitarristen Janne Schaffer firar sitt 40-årsjubileum i branschen med showen "A musical story" som har premiär på Södra teatern
Foto: Johan Engman / SCANPIX /  Kod 10770

STOCKHOLM 20100316 Gitarristen Janne Schaffer firar sitt 40-årsjubileum i branschen med showen "A musical story" som har premiär på Södra teatern Foto: Johan Engman / SCANPIX / Kod 10770

Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-12-22 04:00

Redan i maj firade Janne Schaffer 40 år som heltidsmusiker med "A musical story", en minneskonsert som blev väl mottagen och sågs av fyra utsålda hus på Södra Teatern i Stockholm.

Konserterna gav mersmak och han bestämde också att ge ut sitt musikliv i en box.

- Här har jag nu samlat alla mina elva soloalbum plus en bonusplatta där det bland annat finns tre helt nya låtar, som "Eagle" som jag skrev till Abba och som inbjuder till ett längre gitarrsolo på slutet och här sjungs av Tobias Ågren, berättar Janne Schaffer om sin box.

Dessutom innehåller boxen tre konserter inspelade på dvd, en konsert på Kåren 1974, den mycket minnesvärda jazzkonserten "Live in Montreux" från 1980 och sist julkonserten som spelades in för tv 2009.

Flera av Janne Schaffers soloplattor har aldrig tidigare getts ut på cd, bland annat den berömda "Earmeal" som han spelade in med bröderna Jeff och Mike Porcaro i den amerikanska rockgruppen Toto i Los Angeles 1978.


Rolling Stone-rosor
Även de två följande albumen "Presens", delvis inspelad i New York med Alphonso Johnson, basist i Weather Report, och "Blå passager och röda vågor" från början av 80-talet har nu för första gången pressats på cd.

Men här finns också Janne Schaffers första soloplatta som sålde guld och toppade listorna 1973, här finns kanske hans mest berömda skiva "Katharsis" som gavs ut i USA och fick lysande recensioner i musiktidningen Rolling Stone.

106 av de 118 låtarna i boxen är Janne Schaffers egna kompositioner men här finns också några tolkningar av Ted Gärdestad, bland annat den aktuella "Så mycket bättre", några av Björn J:son Lind och även Evert Taubes "Så skimrande var aldrig havet".


Musik i skymningen
Hur många gånger Janne Schaffer spelat på Gotland har han inga exakta siffror på, men det handlar om 30-40 konserter, tror han.

- Det har blivit åtskilliga "Musik i skymningen" tillsammans med Björn J:son Lind och Stefan Blomqvist. Oförglömliga konserter i Nicolairuinen, Bläse och Katthamra, och under tre år spelade vi på Hägvidefestivalen, men då handlade det mera om musik i gryningen, minns han.

- Men första spelningen på Gotland var på Borgen i Visby. Jag hade rymd hemifrån och spelade med Ted and the Caracas. Då var jag bara 16 år, säger Janne Schaffer.

Här har han också spelat med Sleepstones och flera gånger med Visby storband på 70-talet. Senast han var här var det med "Sol, vind och vatten"-turnén med Ted Gärdestads musik.


Anor från Fårö
På något sätt har Janne Schaffer Gotland i sitt hjärta. Mamma är född Fåhraeus och har anor på Fårö sedan 1600-talet och faderns släkt invandrade till Gotland från Böhmen på 1700-talet och drev krog på Hästgatan i Visby.

- Det skulle vara roligt att få spela en jul- eller minneskonsert i Visby, tycker Janne Schaffer som gärna skulle använda den stämningsfulla ruinen S:t Nicolai som han hoppas blir en fin konsertlokal när den renoverats och byggts om.

Men tills vidare får vi hålla till godo med Janne Schaffer på cd och dvd - hans musikliv manifesterat i en liten praktisk box.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!